Jelentős átalakuláson ment keresztül a 4iG Nyrt. 2023. első negyedévében: a csoport a Vodafone Magyarország sikeres akvizíciójával Magyarországon is konvergens távközlési szolgáltatóvá fejlődött, miközben megőrizte piacvezető pozícióját IT rendszerintegrátorként – derül ki a tőkepiaci társaság Budapesti Értéktőzsdén szerdán közzétett gyorsjelentéséből, amely szerint az IT-telco konvergenciára építő üzleti modellnek köszönhetően a 4iG eredménymutatói nagymértékben javultak, és megnövekedtek a rendszeres bevételei.

A kilátások

Mint kiderült, felminősítést hozott a Vodafone Magyarország sikeres felvásárlása, amelynek eredményeként a Scope Ratings egy osztályzattal javította a 4iG Nyrt. kibocsátói besorolását (BB-stabil kilátással). Ezzel egy időben a csoport javította a kibocsátott kötvényeinek adósságbesorolását (BB-).

A jelentés rámutat arra is, hogy a távközlési és informatikai üzletágak „nemzetközi és belföldi szinergiáinak” kiaknázásával további javulás várható a vállalatcsoport üzleti és technológiai eredményeiben.

Az albán piacon is

A 4iG jelentése felidézi: az idei év elejétől az ALBtelecom és a One Telecommunications egyesülésével létrejött a Nyugat-Balkán egyik legjelentősebb távközlési vállalata, a ONE Albania. A 4iG leánycége az albán telekommunikációs piac vezető szolgáltatója lett a vezetékes hang-, internet- és televíziós szektorban, emellett a második legnagyobb mobiloperátor. A fúzió eredményeként a hatékonyabbá és jövedelmezőbbé vált vállalat rendelkezik az ország legnagyobb vezetékes hálózatával, a leggyorsabban növekvő mobilelőfizetői bázisával és az 5G-re felkészített mobilinfrastruktúrával.

Emlékezetes: a 4iG Group március 14-én indította el a márkaváltást, amivel Montenegró után Albániában is a ONE lett az egységes márkanév.

Megugrott az árbevétel

Az IFRS (Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok) szerinti 4iG-beszámoló számai beszédesek: az idei első negyedévben az előző év azonos időszakához képest a csoportszintű árbevétel 73 százalékkal 115,17 milliárd forintra nőtt, míg a tőzsdei cég EBITDA-ja (azaz a pénzügyi, adózási és értékcsökkenési leírások előtti eredmény) 131 százalékkal 36,27 milliárd forintra emelkedett. Ennek köszönhetően a nettó árbevételre vetített EBITDA-marzs 31,5 százalékot tett ki.

Közölték azt is, hogy a társaság jelentősen diverzifikálta ügyfelei körét, így a vizsgált időszakban a távközlési üzletág adta a 4iG bevételeinek 87,4 százalékát, 12,6 százaléka pedig az informatikai divízió tevékenységéből származott.

A vállalat pénzeszközeinek állománya a negyedév végén 31,4 milliárd forintot tett ki, míg az IFRS szerinti adózott vesztesége 1,17 milliárd forintot ért el. Ez döntően az előző időszaki akvizíciókhoz kapcsolódóan elszámolt, pénzkiáramlással nem járó értékcsökkenési leírásoknak, a halasztott adófizetéseknek és a bérelt eszközökkel kapcsolatos tételeknek tudható be.