November 29-én adásvételi szerződést írt alá a Vienna Insurance Group, a holland Aegon csoport magyar, lengyel, román és török leányvállalatainak megvásárlásáról 831 millió euróért. Az ügylet lezárását követően a Vienna Insurance Group Magyarországon a 6. helyről a piacvezető helyre kerül.

Az Aegon ugyanis csak a harmadik legnagyobb szereplő jelenleg a hazai piacon, de a VIG már az Union révén jelen van az országban, a felvásárlás lezárultával az osztrák tulajdonú cég így 8 százalékról 19 százalékosra növeli részesedését. Igazán értékes épp a magyar leány miatt lehet a Vienna Insurance Group számára a társaság: az Aegon itthon jelenleg a 3. helyen áll a nem-életbiztosítási piacon, és 7. helyen az életbiztosítási piacon. Ennek köszönhetően a régiós csomagból a  2019. évi 389 millió eurós díjbevétel kétharmadát a megvásárolt vállalatok közül a magyar biztosítótársaság generálta. A társaság saját alapkezelővel és nyugdíjpénztárral is rendelkezik, amely az Union portfóliójából eddig hiányzott.

Az eredeti tájékoztatás szerint az ügylet a VIG és az Aegon közötti ügylet lezárása 2021 második felében várható. A tranzakciót a szükséges szabályozó és versenyhatóságoknak még jóvá kell hagyniuk. Most a Napi.hu kérdésére az Aegon Magyarország arról tájékoztatott, hogy várhatóan a harmadik negyedévben megtörténhet az akvizíció lezárása.

Nagy falat, de minden pénzt megérhet

A piacon általános nézet, hogy az osztrák-magyar történelmi múlt miatt a VIG számára eszmei értéke is van a felvásárlásnak, mivel azzal piacvezetővé léphetnek elő, miközben már az egykori monarchia más országaiban (Csehországban, Szlovákiában és Romániában) is már ezt a pozíciót foglalják el. Viszont a nosztalgia önmagában nem magyarázná meg a kifejezetten magas vételárat: a jelzett összeg a 2020. közepi könyv szerinti érték 2,6-szorosát és a 2019. évi eredmény 15-szörösét jelenti.

Ami még úgyis jelentős, hogy Törökországban a Vienna Insurance Group csak a Ray Sigorta, egy nem-életbiztosítással foglalkozó biztosítótársaság révén van jelen, miközben az Aegon vállalat 7. az életbiztosítási piacon, piacvezető a nem hitelhez kötött életbiztosítások értékesítésében, és erősen fókuszál a digitális ügyfélkiszolgálásra. Életbiztosítási üzletága, amit máshol elsősorban a banki disztribúció dominál, Törökországban főként saját ügynökein és külső partnereken keresztül értékesíti a szolgáltatásokat. Az Aegon Törökországban 2019-ben 114 millió eurós díjbevételt ért el.

A lengyel társaság és a romániai leányvállalat hagyományos és unit-linked életbiztosításokat kínál. Utóbbi az életbiztosítási üzletet főként a romániai Banca Transilvaniával történő banki együttműködés hozza. Az életbiztosítók a két országban összesen 85 millió eurós díjbevételt értek el 2019-ben (62 millió euró Lengyelországban, 23 millió euró Romániában).

Lapunk megkereste a VIG-et, hogy a közölt 831 millió eurós vételár esetében mikori megtérülésre számítanak, de nem kaptunk választ. A csoport novemberben ismertetett beszámolói alapján az osztrák társaság adózás előtti eredménye, 29,2 százalékkal 266,3 millió euróra csökkent, továbbá megerősítették az egész évre vonatkozó nyereségcsökkenést is.

A VIG részéről viszont az ügylet bejelentésekor jelezték, hogy az ellenőrzési jog szerinti fizetőképességi hányad az ügylet zárásakor a kommunikált 170-230 százalék körüli komfortzónán belül marad.

Viszont kérdés, hogy a pandémiás helyzet oltóprogramok melletti elhúzódása hogyan hat majd a biztosítási piacra, így a VIG bevételeire, ami lassíthatja számukra, hogy az akvizíció megtérüljön.