A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatot végzett az eBrókerház Befektetési Szolgáltató Zrt.-nél (eBrókerház, korábbi nevén iFOREX Befektetési Szolgáltató Zrt.). Az áttekintett időszak 2013. december 31-től a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakra terjedt ki - írja közleményében a jegybank.

A vizsgálat során feltárták, hogy a cégnél az ügyfelek megbízásainak teljesítésére alkalmazott végrehajtási partner érdekei nem voltak teljes mértékben összhangban a befektetők érdekeivel. Az összeférhetetlenségi politikáinak nem voltak olyan szabályai, intézkedései, amelyek kezelték volna ezt a befektetők számára hátrányos érdekkonfliktust. Az MNB problémásnak találta azt is, hogy az eBrókerház megsértette a kiszervezésre vonatkozó szabályokat is, illetve nem mérte megfelelően az üzleti partnerével szemben keletkező partnerkockázatot. Ezekért 27 millió forintra bírságolták a vállalatot.

Valamint kaptak 15 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is, mivel az MNB szerint az eBrókerház nem adott megfelelő tájékoztatást a meglévő és leendő ügyfeleinek bizonyos tőkepiaci műveletek költségszámításának módjáról, alapjáról. A befektetők csatlakozásakor kitöltetett, pénzügyi ismereteket vizsgáló előzetes tájékozódási kérdőívekben pedig nem tértek ki a kínált ügyletek lényegi jellemzőire és nem mérték fel az ezek kockázataival kapcsolatos ügyfélismereteket.

Több meglévő vagy leendő lakossági ügyfél tájékoztatásakor az eBrókerház nem mutatta be a végrehajtási partnerrel kapcsolatos érdekkonfliktust, s félreértelmezhető tájékoztatást adott - reklámjaiban is - a kínált pénzügyi eszközök típusáról. A felek közti beszélgetések során a befektetési szolgáltató nem adott az ügyfelek részére kiegyensúlyozott tájékoztatást. Azokon csak a kínált szolgáltatások előnyös tulajdonságai emelték ki, a hátrányokat nem vagy alig ismertették a partnerekkel. Az eBrókerház nem végezte el a pénzmosás megakadályozására hivatott szűréseket, az első vagy újbóli ügyfél-átvilágításokat, ennek ellenére teljesítette e befektetők ügyleti megbízásait is.

Az összesen 42 millió forintnyi bírság megállapításakor enyhítő körülmény volt többek közt a befektetési szolgáltató alacsony piaci részesedése, valamint az, hogy a társaság már a vizsgálat alatt megkezdte a hiányosságok egy részének pótlását. Súlyosító körülménynek számított egyebek közt a több szabályszegés miatt előállt magas kockázat, illetve, hogy azok egy része rendszerszintű hiányosságnak minősült - írja a jegybank.

Jövőre az MNB további ellenőrzéseket folytat majd a hazai cégeknél: 2018 januárjától két év szabadságvesztést kaphatnak az engedély, bejelentés nélkül működő pénzügyi közvetítők, az erről szóló jogszabályt pedig épp a jegybank kezdeményezte a kormánynál.

A címlapkép forrása: MTVA bizományosi/Jászai Csaba.