A kormány csütörtökön késő este a Magyar Közlönyben tette közzé azt a rendeletet, amely kimondja: péntektől külföldi rendszámú gépjárműbe csak piaci áron tölthető üzemanyag.

A jogszabály azonban tesz egy kivételt: hatósági áras üzemanyaggal tölthető a külföldi rendszámú gépjármű, ha a külföldi rendszámú gépjármű államjelzése szerinti országban az üzemanyag hatósági áras termék, és ott a magyar rendszámú jármű is hatósági áron tankolhat. Ezen országok listáját a külpolitikáért felelős miniszter rendeletben teszi közzé. Erre eddig nem került sor.

A rendelet kitér arra is, hogy a jármű honosságát az üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője vagy annak képviselője köteles megállapítani. Amennyiben ez kétséget kizáróan nem állapítható meg, felhívja a vásárlót a gépjármű honosságának okirattal történő, hitelt érdemlő igazolására. Amennyiben a gépjármű honossága okirattal hitelt érdemlően nem igazolható, az üzemanyag csak piaci áron értékesíthető részére.

Mint korábban megírtuk: a benzinkutasok érdekvédelmi szervezete szerint nem lehet a gyakorlatban végrehajtani a kormány elképzelését, miszerint csak a magyar rendszámú autókba lehet kedvezményes árú üzemanyagot tölteni.