A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az év második felében várhatóan gyorsul az amerikai gazdaság növekedése, a kedvező előjelek miatt nem zárható ki, hogy már szeptemberben sor kerül az eszközvásárlási program csökkentésére − nyilatkozta Dennis Lockhart, az atlantai Fed elnöke kedden. A szakember hozzátette ugyanakkor, hogy az első lépés komoly üzenet lesz a piac felé, ezért alaposan át kell gondolniuk a döntéshozóknak, mikor kezdik visszafogni a havi 85 milliárd dolláros vásárlást. A Fed idei naptára szerint még három lehetősége lesz a jegybanknak, hogy elindítsa a folyamatot: szeptember közepén, október végén, majd december közepén tart ülést a nyíltpiaci bizottság.

Az utóbbi hetek nyilatkozatai alapján James Bullard St. Louis-i Fed-elnök még kivárna, szerinte nagyon óvatosnak kell lenni az esetleges szeptemberi lassítással, szerinte a jegybanknak várnia kellene, hogy konkrét adatok sora támassza alá a kilábalást. Ráadásul Bullard idén szavaz a nyíltpiaci bizottságban, így az ő véleménye ebből a szempontból kiemelten fontos lehet.

Nincs szavazati joga 2013-ban Richard Fischer dallasi Fed-elnöknek, aki nem rajong az eszközvásárlási programért. Legutóbb azt nyilatkozta, hogy a júliusban 7,4 százalékra csökkent munkanélküliségi ráta megint egy lépéssel közelebb vitte a Fedet a program leállításához. Charles Evans, a chicagói Fed képviselője szintén nem zárta ki, hogy már szeptemberben elindul a program visszafogása, ráadásul James Bullardhoz hasonlóan az ő szavazata is számít majd a döntéskor.

Rövid távon még a szeptemberi ülés előtt a Fed jövő héten kezdődő Jackson Hole-i konferenciájára irányul a figyelem, hiszen vannak olyan piaci szereplők, akik szerint ezen az ülésen születnek meg a fontos döntések. Érdekesség, hogy az utóbbi évekkel ellentétben Ben Bernanke nem vesz részt a tanácskozáson, ami azért üzenetértékű, mert a szakember mandátuma jövő januárban lejár, és Obama elnök eddigi nyilatkozatai alapján kevés esélye van még egy ciklusra. Arra egyébként a Bloomberg adatai szerint 1988 óta nem volt példa, hogy az aktuális Fed-elnök ne szólaljon fel Jackson Hole-ban. A konferencia programja hagyományosan nem publikus, azonban az utóbbi napokban a Bank of America-Merrill Lynch megszellőztette a résztvevők listáját, így az már biztos, hogy a Fed részéről Janet Yellen is részt vesz az eseményen, akit Bernanke legesélyesebb utódjának tartanak. Mellette többek között Christine Lagarde IMF-elnök és Haruhiko Kuroda, a Bank of Japan elnöke is előad a konferencián.