A tervezettnél jóval kevesebb pénzt hív le a kormány az uniós helyreállítási alapból a 300 legszegényebb falu megsegítésére. Áprilisban még úgy volt, 220 milliárd forintot költenek a Felzárkózó települések programra, ez végül 77,5 milliárdra olvadt - tudta meg a 444, amely szerint a csökkenés fő oka az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök április végén Ursula von der Leyen EB-elnökkel tárgyalva jelezte, hogy a magyar kormány nem hívja le a helyreállítási alap 3300 milliárd forintos hitelkeretét. 

Így csak a 2500 milliárdos vissza nem térítendő támogatásból gazdálkodnak, ebből a legnagyobb részt, 857 milliárd forintot most egészségügyre szánják. A 2019-ben elindított programra, amelyet kizárólag egyházi szereplők bevonásával látnak el - köztük a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal - most csak 77,5 milliárd forintra redukált összegből végzik majd el. A program eddig 67 településen működik, februárban jelölték ki a következő 51-et, és fokozatosan vonnák be a többit, hogy elérjék a 300-at.

A 300 településen a megmaradt alacsony keretösszegből beruházásokat valósítanak meg: 66 milliárdot szociális lakások felújítására és építésére, 11,5 milliárdot közösségi megújulóenergia-fejlesztésekre, szintén 2026-os határidővel. Az eredeti terv még 3700 lakás felújításáról szólt, 800-at építettek volna a helyreállítási alapból, ez végül 2500-ra és 600-ra csökkent. Kikerült a kisebb forrás miatt a szociális munkások képzése, az egyetemi hallgatók bevonása, a helyiek oktatása. 

Az öt pontból négyet húztak ki, ezek a szociális munka mellett, a várandósság és az első 1000 nap fokozott támogatásáról, a mobil egészségügyi szűrőpontokról, laborokról, rendelőkről és a közösségorientált pedagógiáról szóltak.

A felépülő ingatlanok a megvalósító szervezetek tulajdonába kerülnek, ők adják majd bérbe a rászorulóknak, ha teljesítik az állagmegóvásra, kertművelésre vonatkozó feltételeket. A lépés abból a szempontból racionális, hogy már a parlament előtt van egy törvénytervezet, amely az önkormányzati bérlakásokat olcsón - akár 15 százalékos áron - megvásárolhatóvá tenné a bérlők számára.