A biztosítóknak nem az adóelőnyök kihasználására, az adószabályok kijátszására kellene koncentrálniuk - mondta Szász Károly, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnöke, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) konferenciáján. Szavai annak fényében tűntek erősnek, hogy a parlament tegnap éjjel átengedte az adóelkerülő biztosítások továbbélését fenntartó módosító javaslatot - szembemenve a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a piaci szereplőknek a felügyelet elnökével összehangzó álláspontjával.

Szász Károly szerint az egy főre jutó magyar biztosítási díjbevétel tekintetében a hazai piac nagyjából a harmadánál tart a nyugat-európai szintnek, ám régiós összevetésben összességében nem vagyunk jelentősen elmaradva, igaz viszont, hogy a régió országaihoz képest nálunk jobban csökkent a díjbevétel a válság nyomán. A PSZÁF elnöke szerint míg életágban Magyarország - elsősorban az unit-linked biztosítások térnyerésének köszönhetően - jobban áll, mint a régiós országok, ám a nem életági díjbevétel elmarad a környező országokétól. E tekintetben érdekes, hogy a jövő évben bevezetendő biztosítási adó pont a nem életágat nyomja majd - vélhetően tovább csökkentve a ezen ágazat díjbevételét.

A felügyelet elnöke szerint az életágban a jutalékszint igen magas, míg a nem életágban az adminisztrációs költségek magasak.

Életbiztosítások hozama a PSZÁF számításai szerint a nullához konvergál. Ilyen feltételek mellett lényegében nem éri meg befektetési biztosítást választani, inkább kockázati biztosításokat kellene venni a szektortól, a befektetéseket pedig befektetési szolgáltatókra bízni - mondta Szász. Az elnök szerint a hozam tekintetében az sem lehet jó érv, hogy az unit-linked biztosítások esetében a kockázatot az ügyfelek viselik - a klasszikus biztosításoknál, amikor a kockázatot a biztosító futja, a biztosítók alapvetően kockázatkerülők. Fontos, hogy az ügyfelek tájékoztatása még jobb legyen.

Keresletcsökkenésre készülhetnek a társaságok

A biztosítók tőkeellátottsága megfelelő - közel 200 százalékos szinten áll, ám kérdés, hogy a Szolvencia II. bevezetésekor milyen helyzetben áll majd a szakma. Szász Károly szerint a társaságoknak a kereslet hiányával kell számolniuk, amire a költségek csökkentése és a hozamokra történő komolyabb odafigyelés segíthet.

Komoly kérdés a közvetítői szakma szabályozása. A biztosítók számára is mind fontosabb a hosszú távú ügyfélmegtartás. Szász elmondása szerint nagyon rossz szemmel nézte, amikor a biztosítási piachoz hasonló trendek indultak meg a banki hitelközvetítésben. A felügyeletnek kész koncepciója van a közvetítői szakma szabályozására, ám a politika ma még nem fogadókész ezek befogadására. Ezért a felügyelet most kompromisszumos megoldásként első körben a közvetítők képzésére és vizsgáztatását szabályozza újra. A későbbiekben hozzá kell nyúlni a közvetítők javadalmazásához és ahhoz is, hogy egyértelmű legyen, hogy kinek a megbízásából végzik munkájukat a közvetítők - mondta Szász Károly.

A biztosítóknak felelősnek kell lenniük, e tekintetben komoly áttörés, hogy a közelmúltban sikerült megállapodni a lakásbiztosítások terén egy egységes minimum-követelményben - mondta Szász Károly felkérve a Mabiszt, hogy a jövőben is fennmaradjon a jó szakmai együttműködés.

Az NGM helyettessel magyarázza bizonyítványát

Balogh Ádám adópolitikai államtitkár - vélhetően a tegnap esti parlamenti szavazásnak az NGM számára kellemetlen eredménye után - az előzetes programmal ellentétben nem vett részt a konferencián. Honyek Péter, a tárca szja-főosztályvezetője helyettesíti az előadót. A szakember már az új koncepciót mutatta be, ezzel jelezve azt, hogy a whole life biztosítások esetében a gazdasági tárca mégis meghátrált és belement abba a "kompromisszumba", hogy a rendszeres díjas biztosítások befizetéskor adómentesek maradjanak. (Nagy kérdés, hogy az éves díjfizetésű, rendszeres díjas biztosításokkal mi történik.)