A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Miközben a józan ész azt diktálja, hogy meg kell születnie a kormány és az IMF közti megállapodásnak, ezzel lényegében csak oda jutunk el, hogy bekerülünk az "EU-tömegbe", ahol majdnem mindenki nyakig ül az adósságban, szerkezeti problémákkal küszködik, és ebben gyökeres változásra reálisan semmi esélye sincs a következő öt évben − nyilatkozta lapunknak Bokorovics Balázs, a PannErgy elnöke, akit 2012 gazdasági kilátásairól kérdeztünk. Amíg ez az állapot a gazdagabb nyugat-európai társadalmakban esetleg fenntartható, nálunk és kiterjesztve egész Kelet-Európában már akkora társadalmi feszültségeket okozhat, ami öt éven belül, de lehet, hogy inkább már a következő egy-két évben robbanáshoz fog vezetni.

Egy tisztítótűz után nagyobb esély lenne a szerkezeti reformokra

Az IMF-megállapodás elmaradása esetén fölgyorsulhat az összeomlás, nagy recesszió következhet be, a forint akár 350-ig vagy 400-ig is elszállhat az euró ellenében, a kamatok pedig az egekbe szökhetnek. Ez elviselhetetlenül nagy megterhelést jelentene a már ma is a tűréshatáron lévő lakosságnak, ám lehetséges, hogy egy ilyen tisztítótűz után nagyobb esély lenne valódi szerkezeti reformokra, és hamarabb megindulna valamiféle kibontakozás.

Bokorovics fontosnak tartja, hogy Magyarország ne egyedül kerüljön ilyen kritikus helyzetbe, bár egy magyar összeomlás minden bizonnyal úgyis magával rántaná a régiót és nemcsak a feltörekvő Európát, hanem a fejlett országok közül a szomszédos Ausztriát is, hiszen a rohamosan romló portfóliók miatt a kereskedelmi bankok aligha tudnák elkerülni az újabb tőkeemelést.

A növekedésre várni egyelőre illúzió

Egy ilyen purgatórium Bo­korovics szerint talán nagyobb eredményre vezetne, mint egy kilátástalan középtávú állapot, hiszen nem biztos, hogy a leggyorsabb rossz a legnagyobb is. A társadalom ugyanis valószínűleg nem fogja kibírni a B verziót − vélekedett. A kormány tartani akarja a kamatok nélkül számított költségvetési szufficitet, ami gazdasági növekedés nélkül egyre nehezebb, óhatatlanul újabb terhekhez vezet, miközben az infláció megugrik, és a szegények tovább szegényednek. A növekedésre várni viszont egyelőre illúzió, mivel a környezetünkben sincs gazdasági bővülés.

fotó: Portfolio.hu

A részvénypiacok idei teljesítményéből is látszik, hogy a befektetők egyedül azt díjazzák, ha valahol van innováció, ami esélyt ad új értékteremtésre, ha összefog a jegybank a kormánnyal, és a kormányzat megérti, elfogadja a pénz- és tőkepiacok működését. Ezért van az, hogy miközben a feltörekvő piacok, de akár a német tőzsde is 20−30 százalékos esést produkált idén, az amerikai S&P−500 még mindig hajszálnyi pluszban van. A befektetési szakember egyetért azokkal a véleményekkel, hogy a dollár vétele lehet megfelelő reakció a válság súlyosbodására, de például a jüan vásárlását − amit több guru javasolt már korábban − nem tartja valós alternatívának. Az európai problémák megoldásához szerinte elengedhetetlen, hogy az ECB a Fedhez hasonló közvetlen beavatkozási lehetőséget kapjon, ellenkező esetben tovább haladunk a szétesés felé.

PannErgy finanszírozása 2013 közepéig biztosítva van

Bokorovics úgy látja, hogy a beruházásoknak továbbra is hatalmas gátja a hitelszűke, ebből a szempontból a PannErgy viszonylag kedvező helyzetben van. A társaságnak jelenleg olyan bankra van szüksége, amely az EIB hitelét közvetíteni tudja, emellett jelentős finanszírozási tartalékot jelent a Pannunion eladásából befolyt összeg is. Ennek révén a társaság finanszírozása a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén is legalább 2013 közepéig biztosított.

A társaságot többen kritizálták a Pannunion eladása miatt, amit 5-ös EV/EBITDA érték mellett hajtottak végre, de most már bebizonyosodott, hogy az eladás jó döntés volt − utalt a gazdaság likviditási helyzetének romlására Bokorovics. Mint fogalmazott, "amit mi csinálunk, a távhőszolgáltatás geotermikus energiával való ellátása, jelentős rezsicsökkentő tevékenység, éppen elsősorban a panellakásokban, távfűtéssel rendelkező emberek, azaz a középréteg költségeit csökkentjük, így azt gondoljuk, hogy a fizetési fegyelem is jobb lehet". A biomassza mellett a geotermia jelenleg az egyetlen nagyobb részben működő lehetőség a távfűtésben a gázzal szemben, arra építették fel az üzleti modelljüket, hogy jóval, most már akár 30−40 százalékkal olcsóbban adják a hőt, mint ha azt gázzal állítanák elő. A pénznyomtatás miatt Bokorovics nem számít jelentős olajárcsökkenésre rövid távon, ám 40 dollár alatti olajárnál már gondban lenne a társaság.