Kiugróan megemelkedett tavasszal a gabonafélék és növényi olajok ára, ami az alapvető élelmiszerek drágulásához vezetett – Raskó György agrárközgazdász, egykori agrárállamtitkár beszélt erről az agrarszektor.hu-nak. A szakember szerint az élelmiszerárak már elérték a csúcsukat, tapasztalható némi visszarendeződés és árcsökkenés is, de nem várható, hogy a költségek visszakerüljenek az emelkedés előtti szintre.

A szakember külön kiemelte a pékáruk és a pékségek esetét, ahol szintén tapasztalható volt némi drágulás. Ez az áremelkedés azonban leginkább a személyi jellegű kiadások növekedésének köszönhető. A véleménye szerint a jövőben azoknak a pékségeknek van esélyük fennmaradni, ahol teljes a gépesítés, viszont kérdéses, hogy arra kinek van pénze. Mindezekből kifolyólag kézműves pékségek tönkremenetelét jósolta az agrárközgazdász. 

Ráskó György elmondása alapján a sütőipar alaptermékein (fehér kenyér, vizes zsemle, tejes kifli) nincs haszon. A profit az olcsó munkaerő és a prémium pékáruk jelentik az ágazat számára. Példának hozta fel a túrós táskát, amely 2016-ban még 110 forint volt, ma viszont 300 forintot kérnek darabjáért. Az ilyen termékek folyamatosan szorulnak ki a kínálatból, mert drágák, kicsi a forgalmuk és túl sok helyet foglalnak. A kisebb boltok egy ideje jellemzően nem foglalkoznak velük, inkább a nagyobb élelmiszerláncok tudnak még helyet biztosítani a számukra.

Valós lehet a probléma

A Napi.hu megkeresett egy sütőipari, mintegy 25 főt foglalkoztató céget, hogy érdeklődjön az iparág helyzetéről. A pékség tulajdonosa a saját és a cége nevét nem kívánta nyilvánosságra hozni, azonban több részletet is megosztott hírportálunkkal a sütőipar problémáiról.

Beszámolója összecseng Raskó György állításaival. A fehér kenyér az ő esetükben csak azért termel némi profitot, mert tavasszal kénytelenek voltak jelentősen megemelni az árát. A hagyományos zsemléken és kifliken viszont tényleg nincs semmilyen hasznuk. A szállításuk során ezek ráadásul igen nagy teret elfoglalnak, ahogyan az üzletek polcain is. A töltött árukból és egyéb prémium termékeikből profitálnak leginkább.

A vállalkozó honlapunknak beszélt az ágazat egy másik súlyos gondjáról is, ami pedig a munkaerőhiány. Egyre nehezebb embert, leginkább szakképzett munkaerőt találni bármilyen pozícióra. A bérek gyors növekedésével sem egyszerű a lépést tartania a cégnek. Gépesítéssel részben megoldható a drága és ritka munkaerő pótlása, azonban a sütőiparban használt alapvető berendezések darabára 10-20 millió forint, amit roppant nehéz kigazdálkodni még egy nagyobb pékségnek is.