Komoly átszervezést hajtott végre az ausztrál Wildhorse Energy Ltd., ami a magyarországi érdekeltségeket sem hagyta érintetlenül. A cég elvileg a Mecsekben kutat urán- és szén után, illetve belevágott egy föld alatti szénelgázosítási projektbe is. E tevékenységek az elmúlt hónapokban leálltak és van, ahonnan ki is vonulna a társaság, ha lenne vevő. Sokatmondó, hogy az urán- és a szénelgázosító projekt könyv szerinti értékét teljesen le is írták a múlt év során. A Wildhorse magyarországi tevékenységről szóló, magyar nyelvű weboldalak nem működnek, a neten elérhető telefonszámokat pedig hiába hívtuk. Egy pécsi forrásunk is úgy fogalmazott, amikor a Wildhorse után érdeklődtünk, hogy "nagyon visszaépült" a cég magyarországi tevékenysége.

Minden pénzre szükség van

A múlt évben a cég arra koncentrált, hogy költséghatékony módon, illetve potenciális stratégiai partnerek keresésével érjen el előrehaladást a földalatti szénelgázosítás és az uránbányaszati tevékenységében - ez derül ki a Wildhorse éves jelentéséből. A dokumentum meglehetősen óvatosan fogalmaz, ám a beszámolóból később kiderül, hogy ennél komolyabb a helyzet: a tőkehelyzet javítása lett az elsőszámú prioritás.

A tavalyi második félévben a cég már a tevékenységi paletta szűkítésébe, valamint a működési és az adminisztrációs költségek csökkentésébe fogott, mégpedig a finanszírozott projektek és az alkalmazottak számának faragásával, a kutatási tevékenység jelentős visszafogásával. Augusztus végén jelentették be a cég átszervezését és a részvénykonszolidációs programot. Mindez részben a menedzsmentben jelentett komoly változásokat, részben pedig egy részvényösszevonási és tőkebevonási programot takart.

Lejárnak a magyarországi licencek

A projektek felülvizsgálata során a mecseki uránkutatási program kapcsán több szcenáriót is átnéztek. A készpénzállomány megőrzése érdekében a kutatási tevékenységet gyakorlatilag leállították, az elmúlt hónapokban nem folyt ilyen munka. Sőt, addig nem is lesz kutatás, ameddig a feltőkésítést nem végzik el. A jelentésben megjegyzik: a magyarországi uránkutatási licenc 2016 márciusában lejár, vagyis ha a cég nem aktivizálja magát a közeljövőben, az engedélyt visszavonhatják a hatóságok. Ha ez megtörténik, a cég az amerikai urán- és vanádiumprojektjeire, valamint új projektek akvirálására koncentrál majd.

Ígéretes volt az uránprojekt

A Wildhorse honlapja szerint a magyarországi uránprojekt a társaság egyetlen ilyen, európai tevékenysége, amely a kontinens egyik legnagyobb uránkészletének kiaknázását célozza.

Egy néhány évvel ezelőtt publikált dokumentum szerint az uránbánya élettartamát évi 1,2 millió tonna nyersérc kitermelés mellett legalább 20 évre tervezték, az induló beruházásra és a bánya bezárására pedig további öt évet szántak. Mélyműveléses bányaüzem létesítése esetén a beruházás nyomán 500 főt foglalkoztató üzem jöhetett volna létre.

A Wildhorse korábbi becslései szerint az állam a bányajáradékból és társasági adóból, valamint közvetlenül és közvetve az szja-ból, járulékokból és az áfából összesen évente több milliárdos (tízmilliárdos?) bevételi többlethez juthat, aminek értékét növeli a kiadási oldalon a munkanélküliekhez kapcsolódó kiadásokon keletkező megtakarítás. Az állam - emelte ki a Wildhorse - ráadásul jól jár azáltal is, hogy a tevékenység jellegéből adódóan a kitermelt érc fémtartalma mindenképpen exportra kerül, hiszen dúsítás nélkül nem használható fel, ami javítja a külkereskedelmi mérleget.

Még ennyire sem áll jól a kizárólag egyetlen magyarországi projektet jelentő földalatti szénelgázosítási (ucg) üzletág szénája. A múlt év tavaszán még arról volt szó, hogy a Wildhorse a Pécstől északnyugatra található Váralja régióban valósítja meg első projektjét, egy felszín alatti szénelgázosító létesítményt, 2014. negyedik negyedévi befejezéssel. Egy ucg-üzem építéséről szándéknyilatkozatot írt alá a kft. és az E.On Hungária Zrt. - ennek értelmében a társaságok vállalták, hogy megvizsgálják és értékelik egy kisebb, nagyjából bruttó 50 megawatt elektromos kapacitású, föld alatti kereskedelmi-kísérleti ucg-üzem és kombinált ciklusú gázturbinából álló létesítmény megvalósításának itthoni lehetőségét. A projekt lényege az lett volna, hogy a széntelepek elgázosításával keletkező szintézisgázt a közelben megépített erőmű használja fel - ezzel végső soron csökkenthető lett volna a földgázimport-függőség -, bár az ucg folyékony üzemanyag előállítására is használható.

Leírták a projekteket

Ehhez képest már 2013 második felében úgy döntött az ausztrál tulajdonos, hogy eladják vagy stratégiai partnert keresnek az ucg-projekthez. Idén februárban a szingapúri tőzsdén jegyzett Linc Energyvel olyan megállapodást írt alá a Wildhorse, amely alapján 4,04 millió ausztrál dollár értékű Linc-részvényre cserélték volna el az üzletágat. Az üzlet keretében a Linc havi 100 ezer ausztrál dollár működési és pénzügyi támogatást biztosított négy hónapon át, majd augusztusban közölte, hogy inkább eláll az egész üzlettől. Az, hogy nem valósulnak meg a hazai ucg-tervek, több tíz milliárd forint értékű beruházás kútba esését jelenti.

Itt is ugyanaz a helyzet, mint a mecseki uránnal: a készpénzállomány megőrzése érdekében a kutatási tevékenységet leállították, az elmúlt hónapokban nem is folyt ilyen munka. Az erre a projektre vonatkozó licensz 2014 december 31-én jár le, vagyis ha a cég nem aktivizálja magát a közeljövőben - márpedig erre nemigen látszik szándék -, az engedélyt visszavonhatják a hatóságok. Ebben az esetben a cég az amerikai urán- és vanádiumprojektjeire, a mecseki uránra, valamint új projektek akvirálására koncentrál majd. Azt, hogy mennyire halott ügy lehet a mecseki ucg-terv, a Linc visszatáncolása mellett az is jelzi, hogy a projektet már 2013 vége óta a leállított tevékenységek között szerepeltetik a Wildhorse-nál.

A takarékosságra szükség is van, hiszen a csoportszintű veszteség a 2013-as 8 millió ausztrál dollárról 40,1 millió fölé emelkedett. Igaz, ebből a rendkívüli értékcsökkenési leírás egymaga négymilliót tesz ki (egy évvel korábban ez a 70 ezer dollárt sem érte el), egyes tevékenységek felhagyása pedig 32,4 milliós mínuszt eredményezett a 2013-as 2,9 millió ausztrál dollár után. Ez úgy jött ki, hogy teljes egészében leírták az európai - azaz a magyar - ucg- és urán-üzletág könyv szerinti értékét. Hozzátették: a részvénycserével megvalósuló 3,4 millió dolláros tőkeemeléssel a cég képes lesz új lehetőségek feltárására a nyersanyag- és más szektorokban, továbbá a megmaradó projekteket fejleszteni.

Mínuszt termelnek a hazai cégek

A magyarországi érdekeltségek egy év alatt több száz millió forint veszteséget hoztak össze - igaz, mivel kutatócégekről van szó, a jókora mínusz nem számít meglepőnek.

A veszteség oroszlánrészét az eladósorba került Wildhorse UCG Kft. produkálta - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A kft. saját tőkéje negatív, a 2013 júniusában lezárt üzleti évben 349 millió forint mínuszt mutatott az egy évvel korábbi 773 millió után. Az üzemi veszteség - 18,6 millió forint árbevétel után - 786,9 millió forintra mérséklődött, a mérleg szerinti mínusz pedig egy év alatt 40 százalékkal 676,5 millió forintra csökkent. A bevétel belföldön jórészt a fúráshoz kapcsolódó anyagok értékesítéséből, a kapcsolt vállakozások felé számlázott számviteli szolgáltatásokból, külföldön pedig az anyavállalat és a kapcsolt vállalkozások felé továbbszámlázott költségekből állt. Három projektjéből az egyikben (Komló) visszaadták a kutatási területet, a váraljaiban pedig több fúrás is kikerült a kutatási programból. Mindez összesen több mint negyedmilliárd forintos leírást eredményezett.

Viszi a pénzt a többi leányvállalat is. A Mecsekérc Zrt. 1 százalékos résztulajonában lévő Magyar Urán Zrt. esetében szintén csak a 2013 közepén lezárult üzleti év adatai érhetők el. E szerint bevételt nem termelt a társaság, viszont összehozott egy 11,6 millió forintos veszteséget. Ugyanebben az időszakban a Wildhorse Energy Hungary Kft. 6,8 milliós árbevétel mellett kétszázmilliós veszteséget termelt, a végelszámolás alatt álló Wildhorse Resources Kft. árbevétel nélkül 27,5 milliós mínuszt, a Mecsek Alternatív Szén Energia Kft. pedig szintén árbevétel nélkül 6,2 millió forint veszteséget produkált.