Július 1-től befellegzett a papír alapú számláknak - mondta Várkonyi Gábor a CMO24 Zrt. vezérigazgatója a cég online sajtótájékoztatóján. Akkortól a vállalkozások egymás közötti számláit, majd jövő év január 1-től pedig már a magánszemélyek számára kiállított számlákat is fel kell küldeni a NAV rendszerébe. A vállalkozásoknak emiatt el kell kezdeniük nyitnia digitális megoldások felé. Január 1-től további változás, hogy minden pénztárgéppel rendelkező cégnek lehetőséget kell biztosítania a készpénzmentes fizetésre is.

A taxisok már három éve találkoztak ezzel a kötelezettséggel. Az online pénztárgépek használata a dugóban állva nem könnyű feladat - hangsúlyozta Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke. Számos online számlázó program létezik, de soknak a használata nehézkes - tette hozzá Metál Zoltán.

Mobilapplikáción érthető majd el

A CMO24 mobilapplilációt fejlesztett a cégek számára, amelynek segítségével egyszerűbbé válik a digitális számlázás. Várkonyi mindenkit arra biztat, töltse le az alkalmazást, és állítsa be a technikai felhasználót, ezek után rá fog jönni, hogy könnyebbé válik az élete, mintha papír alapon számlázna. Az is nagy előny a digitalizációban, hogy össze lehet kötni a vállalkozót a könyvelővel, nem kell rendszeresen bevinni a számlákat, azokat a könyvelő azonnal láthatja a digitális rendszereken keresztül.

Az applikáció június 15-től érhető el, nem lesz fizetős, emellett online pénztárgépeket is lehet bérelni a cégtől, ezek ára a legnagyobb csomagban körülbelül 10 ezer forint lesz, a szolgáltatás kis- és középvállalkozásoknak kínálják majd. Az applikációk beállításában a CMO24 partnerei segítenek a vállalkozásoknak.

Akiknek van már saját tulajdonukban online pénztárgépük, nem kell semmit sem fizetniük, az applikációval vagy otthoni számítógép segítségével ingyenesen is meg tudják oldani majd az online számlázást.

A CMO24 által fejlesztett komplex szolgáltatás lehetővé teszi, hogy a vállalkozók egy helyről érjék el az online számlázó programot, a pénztárgép üzemeltetést, a készpénzmentes fizetést biztosító bankkártya-leolvasó készüléket, valamint csatlakozást az Azonnali Fizetési Rendszerhez (AFR). A kereskedelmet támogató szolgáltatási csomagjuk bárhonnan elérhető felhőalapú kereskedelmi rendszer, amely egyszerűen kezelhető és átláthatóságot biztosít a felhasználók számára, mindezt akár egy mobiltelefon applikációból.