A MEKH visszavonta az engedélyét a végelszámolás alá került Sistrade Kft.-nek, amely a Tiborcz István egykori cégéhez, az Elioshoz köthető botrány egyik legfontosabb cége - írja az Mfor.

A Sistrade fideszes polgármesterek által vezetett önkormányzatoknak készített energetikai tanulmányokat, amelyek a lap szerint meghatározták a további ügymenetet, ezzel aztán lényegében eldőltek a feltételek a későbbi közbeszerzési kiírásokhoz, amelyekkel kivitelezőt kerestek a közvilágítás korszerűsítéséhez az önkormányzatok. A tendereken rendre az Elios Zrt. nyert.

A Sistrade megszüntetését a tulajdonosai áprilisban határoztak el, az Elios pedig szeptemberben került végelszámolás alá.

A megvalósult közvilágítási munkákkal kapcsolatban minőségi kifogások is felmerültek a lakosság részéről. Az Európai Unió Csaláselleni Hivatala (OLAF) is eljárást indított, mivel felmerült, hogy a közbeszerzési eljárások irányítottak voltak, a kiírók és a pályázók között személyi összefonódásokat tapasztaltak. Az OLAF által vizsgált 35 pályázatból 17-nél úgy találták, hogy szervezett csalási mechanizmust építettek ki a pályázatok kiírásánál. A projektek finanszírozásához igényelt uniós pénzből 13 milliárd forintról lemondott a kormány, azt magyar költségvetési forrásból állták.