A fejlesztési tárca felügyelete alá tartozó Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) két évre nettó 4,5 milliárd forint keretösszegben írt ki közbeszerzést az állami szervek mobil távközlési szolgáltatásainak előfizetésére. Három szolgáltatóval kötnek majd keretmegállapodást - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben (Tenders Electronic Daily) megjelent hirdetményből.

A KEF gyorsított tárgyalásos közbeszerzésen állapodna meg a szolgáltatókkal, a gyorsított tempót a hatályos keretmegállapodás júliusi lejártával, valamint a Kúria negyedik mobilszolgáltató ügyében hozott ítéletével indokolja, a szervezet szerint ugyanis azóta kevés ideje volt a központosított közbeszerzés előkészítésére. Mint ismert, a Kúria februárban hagyta helyben a Fővárosi Törvényszék döntését, és ezzel hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság frekvencia-árverésen hozott januári határozatát, mert úgy ítélte meg, hogy a negyedik, állami mobilszolgáltató, a MPVI Zrt. jogszerűtlenül nyerte el a jogot a hálózat kiépítésére.

A KEF tavaly már csak 14 hónapra kötött szerződést (korábban általában négyéves megállapodásokat írt alá) a három magyarországi szolgáltatóval (Magyar Telekom Nyrt., Telenor Magyarország Zrt. és Vodafone Magyarország Zrt.) nettó 1,5 milliárd forintért, mivel arra készült, hogy 2013-tól már az állami MPVI-vel szerződhetnek telefonos és mobilnetes szolgáltatásokra a kormányzati szervek.

A kormányzati intézményeknek a központosított közbeszerzéshez önként csatlakozó szervezetekkel együtt (például kórházak, önkormányzatok) 2011. szeptemberében a három mobilszolgáltatónál összesen 70 800 előfizetése volt, amelyek havonta átlagosan 140 millió forint forgalmat bonyolítottak.

Az új közbeszerzésre július 22-éig lehet jelentkezni.