A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az ÁAK a jövőben kizárólag a díjszedési rendszer fejlesztésével, működtetésével, a díjak beszedésével, a díjellenőrzéssel foglalkozik majd. Minderre azért kerül sor, mert a magyarországi közúthálózat jelenlegi útkezelői, üzemeltetői rendszere bonyolult, a külső partnerek és a végfelhasználók számára áttekinthetetlen, a tagolt rendszerben pedig új elem a megtett úttal arányos díjszedési rendszer bevezetése.

A fejlesztési minisztérium úgy tájékoztatta a Napi Gazdaságot, hogy az MK nonprofit jellegéből adódóan, az ÁAK-tól átkerülő tevékenységek bevételeire vonatkozó eltérő adózási jogszabályok alapján évi 250 millió forint lehet a megtakarítás. A két szervezet üzemmérnökségeinek ésszerűsítése, a duplikációk megszüntetése évente nagyjából 500 millió forint kiadáscsökkenést jelent majd, a közútkezelői tevékenységek racionalizálása és a szervezetoptimalizálás pedig a számítások szerint évi 1−3 milliárddal csökkenti a szaldót.

A felső vezetők és vezetők száma összességében csökken november 1-jétől, emellett elmaradhatnak az autópálya-mérnökségek tervezett beruházásai, ami közvetlenül négymilliárd forinttal mérsékli a központi költségvetés terheit a minisztérium szerint.