A 2021. szeptember 1-je után megindított közbeszerzési eljárásoknál már kötelezően kell alkalmazni a 676/2020-as kormányrendeletet, amit tavaly decemberben hirdettek ki, de egy év haladékot adtak ahhoz, hogy éreztesse hatását.

Ez a jogszabály ugyanis alapvetően átalakítja, megújítja az óvodák, iskolák és szociális intézmények részére biztosított étkezést. A cél egyértelmű: több kiváló minőségű, egészséges, magyar élelmiszer felhasználása a közétkeztetésben.

Ezt a célt a Magyar Közétkeztetők Szövetségének tagjai is támogatják. Számos alkalommal kifejtettük álláspontunkat, és több javaslatot is tettünk az Agrárminisztérium számára, hogy miként lehetne növelni a magyar élelmiszerek arányát a közétkeztetésben - mondta Kovács Bence, a szövetség elnöke.

A jogszabály alapján 2022. január 1-től a közétkeztetésben felhasznált élelmiszerek legalább 60 százaléka hazai forrásból, vagy úgynevezett rövid ellátási láncon keresztül beszerzett formában kerülhet a közétkeztetők konyhájába. Ez az arány 2023. január 1-től már legalább 80 százalék lesz. (Rövid ellátási lánc az, amikor az élelmiszer üzem és a konyha között legfeljebb egy köztes szereplő lehet.) Ez a korábbi beszerzési láncolatok átalakulását is hozza. A szezonalitás, a tárolási és szállítási kapacitások átalakulása miatt ez a módosítás is drágulást okoz a piacon. A szakmai szervezetek számításai szerint 30-40 százalékkal növekedhetnek a nyersanyagárak és ezáltal a menza költsége. Az, hogy ebből a szülők mit fognak megérezni, csak az önkormányzatokon múlik, hiszen ők állapítják meg a fizetendő térítési díjakat.

A Magyar Közétkeztetők Szövetsége már egy ajánlással is előállt, mennyivel drágulhat jövő januártól a bölcsődei, óvodai, iskolai étkezés. Ez alapján 30-40 százalékos drágulás várható, ennyivel kell számolnia a szülőknek és az önkormányzatoknak.

Ajánlott ebédárak (forint/nap)
IntézményJelenlegJövőre
Óvoda322434
Általános iskola felső tagozat437589
Gimnázium522705
Forrás: Napi.hu-gyűjtés