Az író, üzletember, reklámszakember, a magyar irodalom mecénása Bródy Sándor nyolcvankilencedik életévének betöltése után halt meg szombat éjjel - tudta meg a családtól a 24.hu.

Édesapja, Bródy János a magyar lóversenysport és gabonakereskedelem kiválósága volt, nagyapja pedig a híres író Bródy Sándor volt. 1933-ban született Budapesten, majd 1947-ben negyedikes volt, amikor édesapja hivatalos útlevéllel Svájcba küldte a fiát néhány hónapra. Ez az utazás Vas Zoltán miniszter titkára révén jöhetett létre. Innen 15 évesen egyedül továbbutazott Amerikába, ahol egy év múlva már édesapja és húga, Zsófi is csatlakozott hozzá. Édesanyja 1953-ban érkezett meg Párizsból. Alexander itt érettségizett le, majd a Princetoni Egyetemre iratkozott be. Hamar beilleszkedett az amerikai társadalomba. Életre szóló barátságokat és ismeretségeket kötött. Neumann Jánoséknál találkozott egy ebéd alkalmával Einsteinnel. Greta Garbót Gombaszögi Elláéknál ismerte meg - írja a Wikipedia az életrajzában.

Az Egyesült Államokban felvette az Alexander Brody nevet, 1953-ban végzett a Princeton Egyetem Woodrow Wilson diplomáciai karán kínai nyelvből, történelemből és filozófiából. A diploma megszerzése után a reklámszakmában kívánta tehetségét kamatoztatni. Még ebben az évben belépett a Young and Rubicam céghez. Összességében 34 évet dolgozott ennél a világhírű társaságnál, minden pozícióban kipróbálva magát. Pályafutása már az elején sikeres volt, 26 évesen a cég frankfurti irodájának második vezetőjévé nevezték ki.

1993-ban vonult vissza, egyre több időt töltött Magyarországon. Megalapította a Bródy Sándor-díjat, emellett mecénása a Bolyai János alkotói díjnak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.
Indamedia Csoport