Az érintett vállalatok (vasúti közlekedés, közúti személyszállítás, postai és vízügyi szolgáltatások, villamosenergia-ellátás) mintegy 150 ezer munkavállalója - és családtagjaik - hónapok óta várják, hogy 135 nappal január elseje után béremelésben részesüljenek. Az őket képviselő szakszervezetek elképesztő türelemmel – a jogos munkavállalói indulatokat is magukon érezve – várták, hogy elinduljanak a tárgyalások - olvasható a Postai Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezete (POMÉSZ) lapunknak megküldött közleményében.

Eközben a munkáltatók hónapok óta – felelősségüket hárítva – a kormányzatra, a tulajdonosi döntés hiányára mutogatnak, holott jelen helyzetben elsősorban nekik kell(ene) erőteljes lobbitevékenységet folytatni a saját munkavállalóik elismeréséért és megtartásáért.

A héten kiderült, hogy ismét hiába várták a felek az ajánlatot; a KVKF nem került összehívásra. A munkavállalói oldal, álláspontja szerint az érintett vállalatok saját forrás hiányát kipótló költségvetési támogatásra a 2020. év végén tapasztalt, a járványügyi kiadások felett több száz milliárddal növelt többletköltekezés tanúsága szerint megfelelő mozgástere van a kormánynak. Az érdekképviseletek azonban továbbra sem egyoldalú bejelentést (tájékoztatást), hanem felvetéseikre érdemi válaszokat adó és tartalmi bérajánlatot jelentő – tulajdonosi döntések birtokában megvalósuló – tárgyalásokat várnak.

Időhúzás? Nagy bejelentést ígértek, de semmi nem történt

Mint lapunk korábban megírta, hosszú hónapok óta húzódik a bérmegállapodás az állami fenntartású vállalatoknál. A KVKF április végi ülésén a MÁV, a Volán a Magyar Posta és a közműszektor cégeinek vezetői, a munkavállalói érdekképviseletek és a kormányoldal között nem került sor egyeztetésre a 2021-es részletes, ágazatonként és területenként eltérő bérigényekről. A rákövetkező, május 7-én esedékes tárgyalást pedig lefújták.

Ehelyett a kormányzat részéről az közölték, hogy a múlt hét második felére vagy érdemi bejelentést tesz a kabinet (pontosabban Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter), hogy milyen bérfejlesztési ajánlatra számíthatnak az állami vállalatok dolgozói, vagy újabb, ezúttal tartalmi megbeszélésre hívják a munkavállalók képviselőit. Végül egyik sem történt meg.

Felháborító

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) szerint ezzel a kormány becsapta közszolgáltatásban dolgozókat, a bejelentés vagy az egyeztetés elmaradásáról pedig még csak nem is értesítették a szakszervezeti vezetőket. 

A MASZSZ végtelenül felháborítónak tartja, hogy az állami szféra alkalmazottai május közepén még mindig nem tudják, kapnak-e egyáltalán fizetésemelést vagy az infláció, az egekbe szökött árak ellenére továbbra is a tavalyi bérért dolgoztatják őket. Az ilyen módszer ellen széleskörű összefogással kell fellépni, tiltakozni és komoly akciókkal figyelmeztetni a döntéshozókat, hogy nem lehet a dolgozó emberekkel packázni – írták péntek délutáni közleményükben.