Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén márciusban az ipari termelés volumene 16,5 százalékkal meghaladta az előző év márciusának alacsony bázisszintjét. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 16,2 százalékkal emelkedett. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021. februárhoz képest 0,4 százalékkal nőtt - derül ki a KSH legfrissebb jelentéséből.

Viszont az éves adatok értelmezéséhez hozzátartozik, hogy Magyarországra tavaly márciusban ért el a koronavírus-járvány első hulláma, amikor sok gyár- és üzemleállás történt a fertőzés terjedése miatt, valamint óvintézkedésekből. Akkor az ipari termelés volumene 5,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a helyzet sokkal rosszabb volt, mivel a termelés 10 százalékkal csökkent. 

A mostani adatok alapján a bővüléshez a feldolgozóipar minden alága hozzájárult. A legnagyobb súlyú járműgyártás kiugróan nőtt, főként az előző év azonos időszakában történt átmeneti gyárleállások miatti alacsony bázisérték következtében. A számítógép, elektronikai, optikai termék és az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása az ipari átlag alatti mértékben emelkedett. 

A termelés az év első három hónapjában 4,0 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás márciusban az előző hónaphoz viszonyítva 0,4, a tavaly áprilisi mélyponthoz képest 68 százalékkal emelkedett, és a járvány előtti csúcsot is meghaladta.

A szintén csütörtökön közölt kiskereskedelmi adatok viszont azt mutatják, hogy ott éves alapon visszaesés történt.