Az elmúlt 24 órában 3706 új fertőzöttet azonosítottak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 750 508 főre emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 205 beteg, így az elhunytak száma 25 184 főre emelkedett - derül ki a koronavírus.gov.hu oldal hivatalos adataiból. Megközelítőleg már egy Siófok lakosságával azonos mennyiségű magyar ember halt meg a koronavírus miatt.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 252 579 fő, közülük 1 385 898 fő már a második oltását is megkapta. Emellett a gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 455 029 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 270 295 az operatív törzs vasárnapi tájékoztatása szerint. 8445 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1051-en vannak lélegeztetőgépen.

Utóbbi adatok jelentős csökkenést mutatnak az előző naphoz képest: az ellátóhelyi kezelést igénylők száma 502-vel, a gépen lévőké 42 fővel csökkent szombathoz képest. Mivel a járványügyi adatokat érdemesebb heti összehasonlításban nézni, ugyanis abból jobban látszódnak a trendszerű folyamatok, érdemes kiemelni, hogy múlt vasárnap 6296 új megbetegedést regisztráltak, 206 áldozat mellett. A kórházban lévők száma akkor 10 484 fő volt, míg a lélegeztetésre szorulóké 1290 volt.

Csökkent a tesztpozitivitás aránya is: a mintavételek 13,09 százaléka talált csak igazolt fertőzöttet. Ez ugyan még mindig magasabb, mint a WHO által meghatározott 5 százalékos küszöbérték, amely azt mutatja, hogy a járvány terjedése jelentősen lelassult - mivel az igazolt fertőzöttek elkülönítésével megakadályozható, hogy több embernek továbbadják a betegséget -, de már közelíti a 12 százalékos szintet, amely a második WHO által meghatározott limit, amely az egészségügyi ellátórendszer terheltségének csökkenésére is utal.

A járvány magyarországi terjedését a Pandémia.hu grafikonján követheti:

Április 19-én, hétfőn az óvodák újranyithatnak, az általános iskolák alsó tagozatai (1-4.  évfolyamokon) visszatérnek a rendes, tantermi oktatásra. A felső tagozatok és a középiskolák május 10-től térhetnek vissza a tantermi oktatáshoz. A felnőttképzésben szintén április 19-től ismét lehetségessé válik a jelenléti oktatás, valamint a vizsgák megtartása.

A maszkviselés továbbra is kötelező, ahogy a boltokban létszámkorlátos beléptetést vezettek be.

A világban egyetlen nap alatt 1,5 millió új fertőzöttet azonosítottak, az összes áldozat száma pedig átlépte a 3 millió főt.