A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) dolgozik egy olyan lehetőségen, amely lehetővé tenné, hogy egyes esetekben elhalasszák a kamarai regisztrációs díj beszedését - közölte a szervezet lapunk megkeresésére. Ugyanakkor egyelőre csak azoknak a vállalkozásoknak nem kell befizetniük az évi 5000 forintos összeget, amelyek felfüggesztették a működésüket - számolt be a napilap.

A Népszava kérdéseire a kamarákat összefogó és a helyi cégek regisztrációs díjait lefölöző Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) nem válaszolt, ám Parragh László, a szervezet elnöke még március végén úgy nyilatkozott az MTI-nek: "tekintettel a járványügyi helyzetre, a köztestület elfogadja a kötelezettség későbbi teljesítését is". Pontos határidőt azonban nem említett.

Bár nem kötelező a kamarai tagság, ám a cégeknek 2012 óta évente ötezer forintos regisztrációs díjat kell fizetniük, az elmaradást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal köztartozásként hajthatja be.

A vállalakozásoknak a működési hely szerint illetékes helyi kamaráknak kell elutalni a pénzt minden év március végéig, majd azok az összeg tíz százalékát juttatják el a MKIK-hoz. Így a cégek évente 2-3 milliárd forint közötti összeget fizetnek be a kamaráknak.

A BKIK tájékoztatása szerint a tavalyi évre becsült 1,5 milliárd forintos vállalkozásoktól származó bevételnek nagyjából a fele folyt be. Arról a szervezet nem nyilatkozott, hogy idén mekkora összegre számítanak.