Az elmúlt hetekben megszaporodtak az elértéktelenedő bérek miatt kialakuló feszültségekről szóló hírek - írja a G7, amely szerint a volánbuszos sztrájk az újabb példája a bérek elértéktelenedéséből származó feszültségeknek. Például október elején Budapesten napokig szünetelt a szemétszállítás.

Végül a hulladékszállítók szakszervezete a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-vel egyebek mellett egyszeri bruttó 200 ezer forint összegű rendkívüli rezsitámogatásról egyezett meg. Nemrég, a több mint 26 ezer embert foglalkoztató Magyar Postánál is egyszeri 100 ezer forintos rezsitámogatást szeretne az alkalmazottaknak a Postás Szakszervezet.

Ha jövőre a postánál a bérek a Volánbusznál érvényben lévő hároméves megállapodáshoz hasonló megegyezés szerint két százalékkal nőnek, akkor a bérek reálértéke 10-12 százalékkal csökkenhet. Idén az egész gazdaságban várhatóan még reálbér-növekedés lesz, tehát a magasabb inflációt is meghaladja majd a bérek átlagos növekedése.

Lemarad a bérnövekedés

A Központi Statisztikai Hivatal nemrég közölt béradatai alapján ugyanakkor egyre jobban látható az a folyamat, ahogy a béremelkedés nem tudja tartani a lépést a megugró inflációval. Augusztusban a friss adatok alapján a bruttó átlagkereset 16,6 százalékkal nőtt, az infláció 15,6 százalék volt, tehát már csak egy százalék volt a reálbér-növekedés.

Szeptemberben viszont már 20,1 százalék volt az infláció, amit várhatóan már nem fog meghaladni a béremelkedés. Innentől kezdve az év utolsó hónapjaiban már beindulhat a reálbércsökkenés, ami viszont igazán jövőre lesz jelentős: amennyiben a jegybank jövő évi előrejelzése beigazolódik, jövőre nagyobb mértékben csökkentheti az infláció a bérek értékét, mint 2008-ban és 2009-ben.