A napelemes rendszer kiválasztását az áramfogyasztás és a helyszín lehetőségei határozzák meg. Ha van villamos hálózat (be van kötve az áram), akkor a korszerűbb és jóval gazdaságosabb megoldás a hálózatra kapcsolt rendszer. Mivel az engedélyeztetés meglehetősen komplikált folyamat, mindenképpen érdemes napelem forgalmazó-telepítő szakcégekre bízni, azaz kulcsrakész rendszert "vásárolni". Jó hasonlat lehet egy komplett fűtés rendszer kiépítése, annak kialakításában és engedélyeztetésében is a szakcégek a kompetensek - mondta el a MaNap Iparági Egyesület és a Manitu Solar részéről Szolnoki Ádám.

Azt, hogy mekkora és milyen napelemes rendszerre van szükségünk, az áramfogyasztás és a helyszín határozza meg. Legpontosabban az egy év alatt elfogyasztott áram, azaz kWh (kilowattóra) mennyiség alapján lehet tervezni, a rendelkezésre álló tetőfelület figyelembe vételével. Ez alapján előzetes igénybejelentést kell benyújtani a szolgáltatóhoz. Mivel a rendszert 50 kilowatt (vagy kVA) alatt (lakossági méret tipikusan 2,5-8 kWp) köteles a szolgáltató befogadni, így a válaszként kapott feltételek között a használható eszközök, esetleg a szükséges átalakítások szerepelnek jellemzően. (A napelemek névleges óránkénti teljesítményét, névleges csúcsteljesítményét kWp-ben, "kilo watt peak"-ben adják meg.) Ezt követően a szolgáltató felé csatlakozási tervdokumentációt kell benyújtani, ami megfelelés esetén jóváhagyásra kerül - ezt szintén a szakcégek készítik el. Elvileg ekkor kezdődne a kivitelezés, ami 1-4 napig tart összesen, de szakcégek - ismerve a rendszertervek kritériumait, a kettőt párhuzamosan is intézhetik. A jóváhagyást követően az ügyféllel a szolgáltató szerződést módosít (ebben szerepel, hogy van egy háztartási méretű kiserőmű (HMKE) is a hálózatán).

Ezt követően indul az óracsere (úgynevezett ad-vesz mérő fölszerelése; éves elszámolás keretében nettósítják a termelés/fogyasztást), mely a jellemző lakossági nagyságrendben ingyenes, költségét a szolgáltató állja. Amennyiben pályázati forrást szeretne igénybe venni, akkor a pályázat benyújtása, elbírálása külön folyamat, amely általában egy kész rendszer-ajánlat alapján elkészíthető. A tipikus átfutási idő a megrendeléstől a kulcsrakész állapotig 1-4 hét, amiből a helyszíni szerelés 1-4 munkanapot vesz igénybe. Az engedélyeztetés és óracsere valójában a szűk keresztmetszet, ez 1-3 hónap között változik.

Jótanácsok, hasznos tippek

- Nem városi környezetben, ahol felmerülhet, hogy a villamos hálózat nem elég "erős", vagy megbízható, mindenképpen érdemes megvárni a szolgáltató igénybejelentésre adott válaszát. Amennyiben villamosságilag jól ellátott környezetben vagyunk (város, iparterület közelsége), - ha a fent említett kiépített teljesítmény elegendő - nem várható meglepetés.

- Előfordul, hogy az óracsere lassan történik meg, így "kárba veszhet" némi termelés, de ez egyre kevésbé jellemző.

- Kóklerek és "nagyokat ígérők" természetesen itt is vannak, de ha valaki az interneten található cégek közül többet megkérdez, akkor könnyen kiszűrhetik az ügyfelek az ellentmondásosnak ítélt információt és vállalkozót. A MANAP célja a piac megtisztítása is, a tagok közül idővel kiszűrik azon cégeket, akik kártékonyan tevékenykednek. Egyelőre ilyen problémával nem szembesült az egyesület, ami valószínűleg annak tudható be, hogy tagnak azok jelentkeztek, akik hosszú távon, megbízható módon igyekeznek ezen a piacon részt venni.

- A várható termelés mindig egy kritikus kérdés - erre, ha nem is 100 százalékos, de mégis a legmegbízhatóbb független forrás az Európai Bizottság PVGIS projektje által készített kalkulátor.

Árak és trendek

A csatlakozásnak esetleg óracsere költsége lehet, ami 80-120 ezer forint + áfa között mozoghat. A csatlakozási dokumentáció elkészítése általában az installátor kulcsrekész árában benne van. Egy tipikus családi házra - 300 kWh havi fogyasztás - körülbelül 14-15 ezer forint, melynek 90-95 százalékát napelemmel akarjuk megtermelni, egy 3 kWp méretű rendszer való - ennek kulcsrakész bekerülés költsége bruttó 2,4 és 3 millió forint között van, azaz kilowattonként a rendszer bruttó 800-1000 ezer forint, attól függően, hogy milyen minőségű napelem modult szeretnénk a rendszerben. A bekerülési érték hozzávetőleges megoszlása: 60 százalék napelem, 15 százalék inverter, 10-15 százalék között a szerelvény és szintén 10-15 százalék között a munkadíj.

A szaldó elszámolás a törvény szerint ugyan megengedi, hogy többet termeljünk, sőt elvileg az általunk fizetett tarifa 85 százalékát vissza is fizetné a szolgáltató a többletre, de a szabályozás még tele van lyukakkal (például adóvonzat, számlaadási kötelezettség). A bizonytalan helyzet miatt a feltételekben hamarosan változás várható, addig azonban az egyesület senkit sem buzdít a saját fogyasztást meghaladó, bevételszerzést célzó napelemes áramtermelésre HMKE méretnél.

Amennyiben működés közben a napelemes rendszer éppen többet termel, mint amit a ház elhasznál (jellemzően nappal, nyáron), akkor a fel nem használt áramot visszatáplálják az áramszolgáltató hálózatába. A napi és évközbeni ingadozás miatt (napelemes rendszer éves termelés javát április és november között termeli meg) érdemes átállni éves elszámolásra az áramszolgáltatója felé, így a nyáron és nappal megtermelt plusz kWh-kat télen és este visszaveheti szaldó elszámolással - azaz az áramszolgáltatója hálózatát használja "átmeneti tárolóként". Ebben az esetben a megtermelt kWh teljes egészében leírásra kerül, tehát nem csak a számlán szereplő kWh-kal fizet kevesebbet, hanem az ezzel arányos rendszerhasználati és egyéb díjak is csökkennek.