Sok szegényebb családot kizárhat a napenergia-használat lehetőségéből az a májusban életbe lépő szabályozás, amely szerint egyfázisú elektromos rendszerre csak legfeljebb 2,5 kilowattig lehet invertert rákötni.

Ez a probléma az újabb építésű családi házakat nem érinti, ott ugyanis jellemzően már háromfázisú rendszer működik, azonban a magyar lakóházak felében még nem. Az átalakítás költséges, ráadásul az sem biztos, hogy a szolgáltató engedélyt ad rá. Egy átlagos családi ház fogyasztását egy 3-4 kilowattos rendszer tudja fedezni, vagyis leginkább ekkorát érdemes felszereltetni, ha már belevág valaki a beruházásba.

Kalkuláljon!

Ha kíváncsi arra, hogy mennyi napelemre van szüksége, használja a Gépész Holding kalkulátorát!

Ha pedig lenne is rá pénz - önerőből vagy hitelből - akkor sem valószínű, hogy találnak rá időben szakember, így könnyen lehet, hogy éppen a kevésbé tehetősek esnek el emiatt az otthonfelújítási támogatás igénybevételétől, legalábbis napelemet nem tudnak ennek segítségével felszereltetni - mondják a Gépész Holding szakértői.

A szabályozás célja az elektromos hálózat védelme. Az elmúlt években ugyanis nagyon sokan tértek át elektromos fűtésre, szereltettek fel klímát, az otthonokban egyre több a berendezés és terjednek az elektromos, vagy plug-in hibrid autók.

Olyan ez, mint amikor egy rossz utat nem megcsináltatnak, hanem kitesznek néhány sebességkorlátozó táblát

- magyarázza Korda László, az épületgépészeti cég napelemes ágazatának termékmenedzsere, aki szerint kicsivel több időre lenne szükség a felkészüléshez. Vagyis érthető, ha szeretnék elkerülni a hálózat túlterheltségét, de ezt nem biztos, hogy korlátozásokkal kell elérni.

Aki nem szeretne fázisnövelést csináltatni az legkésőbb április 30-ig indíttassa el az engedélyeztetést a szolgáltatónál, mert utána erre már nem lesz lehetősége. Május 1-től már ilyen inverterekhez is nehezebb lesz hozzáférni, mert a kereskedők várhatóan nem hoznak be újabb készleteket, félve, hogy a nyakukon marad.

Az elszámolás is változik

A másik "csapás", amely a napelem-beruházókat érinti, hogy jelentősen hosszabb lehet annak megtérülési ideje, miután a túltermelést nem szaldós, hanem bruttó elszámolással fogja kifizetni a szolgáltató, amelynek rendszerébe a többlet áramot betápláljuk.

Mit jelent ez?

Jelenleg az egy év alatt termelt napelemes energiát egyszerűen jóváírják a számlánkon, vagyis ha termeltünk 4 ezer kilowattóra energiát és a fogyasztásunk is ennyi volt, akkor csak a pár száz forintos havi alapdíjat kellett fizetni a szolgáltatónak.

Értelemszerűen ha kisebb volt a termelés mint a fogyasztás, akkor a különbözetet kellett kifizetni, ha pedig többlet keletkezett, akkor azt kifizette a szolgáltató. Az átvételi ár persze nem a legjobb, ezért javasolják a szakértők, hogy a várható éves fogyasztásra méretezzük a rendszert, mert így térül meg a leghamarabb.

A bruttó elszámolás ennél kedvezőtlenebb. Egy jól méretezett napelemes rendszernél az energia 40-50 százalékát azonnal felhasználják, a maradékot számolja majd el a szolgáltató, hogy hogyan az még nem ismert.

Ez közel sem jelenti azt, hogy vége a napelemek "aranykorának" pusztán hosszabb megtérülési idővel kell számolni. Az áram fele pedig így is ingyen van - hangsúlyozzák a szakértők.

A szabályozás bevezetése két lépcsőben történik. Most júliustól azokra a telepítésekre vonatkozik, amelyekhez valamilyen uniós vagy hazai forrást használtak fel: ide tartozik az otthonfelújítási támogatás is. A törvényt 2024. január 1-től viszont már minden napelemes beruházásra bevezetik, függetlenül a finanszírozás módjától.

A napelemes rendszerekről további részleteket érhet el a Gépész Holding oldalán.

A cikk megjelenését a Gépész Holding támogatta.