Ez összetett a probléma, ugyanis a jó hőmérséklet beállítása sok összetevőtől függ. Fontos például, hogy milyen a külső hőmérséklet, a lakók által preferált belső klíma értéke, a hőtermelő készülék teljesítménye, típusa, fajtája, valamint a hőleadók minősége, típusa, fajtája. Emellett az sem elhanyagolható szempont, hogy milyen a termosztát, van-e külső hőmérséklet érzékelő, illetve csatlakozik-e okosotthon-vezérléshez a fűtési rendszer, milyen az épület - írta a szaklap.

Nyílt égésterű kazánoknál célszerű magasabb (60 Celsius-fok feletti) hőmérsékletet beállítani. Az alacsonyabb hőmérséklet ugyanis a hőcserélőnél kondenzációt okozhat, amely károsíthatja azt.

Zárt égésterű, kondenzációs készülékeknél viszont a magas (60 Celsius-fok feletti) hőmérséklet jelent gondot, ugyanis itt a készülék egyre kevésbé kondenzál, és a megfelelő hatásfokot nem fogja tudni biztosítani. Célszerű időjárás-követő szenzort beépíteni, így ugyanis a készülék a külső hőmérséklet függvényében tudja beállítani az előremenő fűtési víz hőmérsékletét. Modulációs termosztát segítségével szinte tökéletes szabályozásra van lehetőség.

Padló- és falfűtés esetén alacsony előremenő vízhőmérséklet is elégséges (azaz 40 fok alatt kell tartani az előremenő vízhőmérsékletet). Tévhit azonban, hogy radiátoros fűtésre nem való a kondenzációs kazán.

Modern és korszerűen felújított épületekben ritkán szükséges 55 Celsius feletti hőmérséklettel üzemeltetni a rendszert. A fűtési idény nagy részében már akár 35-45 fok közötti vízhőmérséklet is elegendő.

További részletek itt olvashatók.