Budapestet szombaton hajnalban csapadékzóna érte el, amelyből öt óra körül a főváros teljes területén havazott. A Budapesti Közművek keretein belül önállóan működő FKF Köztisztasági Divízió szakemberei éjféltől folyamatosan ellenőrizték az utak állapotát, és ahol lehetséges volt, a munkagépek elvégezték az utak preventív sózását. Az FKF munkatársai 77 téli munkagéppel jelenleg is dolgoznak

A társaság rendelkezésére álló téli célgépek száma az elmúlt 10 év során mintegy 20 százalékkal csökkent, a flotta darabszáma már korábban sem volt elegendő. Az elöregedett géppark miatt ráadásul az üzemképesség is csak 55-70 százalék körüli. A szombaton kivonuló gépjárműparból reggel 9:00 óráig 4 darab vált meghibásodás miatt üzemképtelenné.

A munkaerőhiány is probléma

Bár a BKM - Budapesti Közművek Nonprofit Zrt.  jelenlegi munkavállalói létszáma magasabb, mint az összeolvadás előtti tagtársaságoké együttesen volt, de számos hiányszakmában jelenleg összesen több száz betöltetlen státusz van.

A cég folyamatosan várja többek között gépjárművezetők jelentkezését.

Így néz ki a takarítási sorrend

A Társaság Budapest úthálózatának takarítását az alábbi, jogszabályban meghatározott, szigorú prioritási sorrendben végzi:

  • a hidak, felüljárók,
  • a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út,
  • a Budaörsi út (M1, M7), M3-as, M5-ös autópályák,
  • a fő közlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai,
  • az autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai,
  • egyéb autóbusz- és közösségi közlekedési útvonalak,
  • a kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak.
A mellékútvonal-hálózaton csak a főutak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés.

Az FKF kéri a gépjárművel közlekedőket, hogy csak megfelelő műszaki állapotban lévő, téli gumival felszerelt autóval induljanak útnak és egyebekben is gondoskodjanak az autók téli felszereléséről (jégkaparó, elegendő fagyálló ablakmosó, stb.). A hóesést követő napszakokban, aki teheti, a közösségi közlekedést részesítse előnyben saját gépjármű használata helyett.