A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa legutóbbi ülésén egyebek mellett döntött arról, hogy újabb négy vidéki rádiós frekvenciát kap a Fidesz-közeli médiaalapítvány, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) tulajdonában lévő - az öt évvel ezelőtt budapesti vételkörzetű rádiót elindító - Karc FM Média Kft. - derül ki az NMHH közleményéből.

A rádiós cég (amelynek ügyvezetője Gajdics Ottó) egyedüli pályázóként ezúttal a Szekszárd 104,5 MHz, a Salgótarján 99,3 MHz, a Szentes 104,3 MHz és a Keszthely 92,2 MHz helyi médiaszolgáltatási lehetőségek közösségi jellegű használati jogát nyerte el. A Médiatanács a múlt héten szintén négy helyi adó - a Szolnok 97,1 MHz, a Veszprém 98,3 MHz, a Békéscsaba 91,8 MHz és az Eger 99,1 MHz frekvenciák - használatát adta oda, szintén egyedüli pályázóként a Karc FM Média Kft.-nek.

Ezek a helyi adók - hasonlóan több másik vidéki frekvenciához, amelyek használatát korábban már elnyerte a Karc FM Média Kft. - várhatóan közös hálózatba kapcsolódnak a budapesti vagy nyíregyházi Karc FM-mel, ami azt jelenti, hogy a műsoridejük nagy részében azonos műsort fognak sugározni a helyi hírek mellett.

A Karc FM Budapesten kívül már elérhető a honlapja szerint Sopron, Szombathely, Győr, Tatabánya, Székesfehérvár, Balatonfüred, Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Kaposvár, Szigetvár, Pécs, Siklós, Dunaújváros, Kecskemét, Szeged, Gyöngyös, Miskolc, Nyíregyháza és Debrecen vételkörzetében.

Sokáig sugározhatnak

A Karc FM-et működtető cég ezúttal is verseny nélkül jutott 10+7 évre négy frekvenciajogosultsághoz - hívta fel a figyelmet cikkében a Média1 portál. Az egyedüli pályázóként elnyert jogosultságok 10 évre szólnak, de az további 7 évre meghosszabbítható a törvény szerinti feltételek fennállása esetén, így akár közel két évtizeden át szólhatnak majd a kormányközeli rádiók - írta a szakportál.

A KESMA-t 2018-ban a Media Fundamentum Nonprofit Zrt.-n keresztül Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet volt főszerkesztője és kiadóvezetője alapította. Az alapítvány kuratóriumának elnöke jelenleg Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, a kuratórium tagja Bajkai István ügyvéd, Fidesz-alapító, a Fidesz parlamenti képviselője, valamint Hegedűs Zoltán Szabolcs, az állami média felszámolás alá került Új Média és Teletext Szolgáltató Kft.-jének volt ügyvezetője.