Az Erste múlt hétfőn jelentette be a versenyhivatalnak, hogy közvetlen irányítást szerez a Commerzbank felett - írja a portál. A tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény ugyanis előírja, hogy ha egy vagy több társaság beszáll egy vagy több másik társaságba, akkor ennek tényét a GVH-nak be kell jelenteni, hogy az eldönthesse, az összefonódás veszélyezteti-e a piaci versenyt.

A frankfurti székhelyű Commerzbank AG 2021. december 17-én állapodott meg az Erste Bank Hungary Zrt.-vel arról, hogy értékesíti neki a magyarországi leányvállalatát. A magyarországi leánybank értékesítése a 2021 februárjában nyilvánosságra hozott „Commerzbank 2024 Stratégia” része, amelyben a bank bejelentette kivonulását egyes nemzetközi piacokról, így Magyarországról is, hálózatának racionalizálása érdekében.

Az akkori közlés szerint az ügyfélszámlák átadására várhatóan az idei év második felében kerülhet sor. Addig is az ügyfelek kiszolgálása a megszokott rendben zajlik, a Commerzbank klienseinek semmilyen teendőjük nincs.

A Commerzbank már a negyedik hazai pénzintézet, amelyet az Erste Bank az utóbbi időben fevásárolt. Korábban a Citibank magyar lakossági üzletágát, az Aegon lakástakarékpénztárát és a Random Capital online brókercégét szerezte meg.

Akár a végelszámolás alatt álló Sberbank is érdekelheti a hitelintézetet. Az Erste mindig proaktívan érdeklődött a magyar piacon, minden lehetőséget megvizsgál, ami a növekedését elősegítheti. Ebbe beletartoznak a portfóliók és hitelintézetek is - mondta Jelasity Radován a Sberbank esetleges megvásárlásáról a Napi.hu kérdésére válaszolva.