Húsz százalékos önrész mellett a projekthez köthető költségek 80 százalékát fedező uniós támogatásokat ítélt oda a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) annak a ProfiTrade 90 Kft.-nek, amely erősnek tűnő szálon köthető Rogán Antalhoz. Ez a cég kezdte el fejleszteni azt a technológiát, amelynek szabadalmát Rogán is jegyzi - olvasható a hvg.hu-n.

A vállalat a MobileSign néven pályáztatott, s nyert el 256,8 millió forintot az Új Széchenyi Terv keretein belül.

A ProfiTrade 90 Kft.-nek a honlapja szerint az elmúlt időben összesen négy jelentősebb projektje volt, a GOP 1.1.1-11 támogatási konstrukción belül a másik három projekttel kapcsolatos pályázatukat is támogatták.

A négy projekthez 2012 és 2015 között összesen 965,4 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Rogánhoz a találmányt társfeltalálóként jegyző ügyvezetőjén át is köthető vállalkozás - összesítette a portál.

ProfiTrade: másra kapta a cég a támogatást

"A ProfiTrade 90 Kft. a kérdéses szabadalomhoz képest más feladatokra, konzorcium tagjaként pályázott uniós támogatásra, a szabadalom bejelentése előtt két évvel, 2012-ben. A szabadalom nem azonos a MobilSign rendszerrel, tekintettel arra, hogy a szabadalom nem kézi aláírással történő dokumentumhitelesítésre vonatkozik" - közölte Csik Balázs, a kft. ügyvezetője.

"A szabadalomban leírt rendszer kifejlesztésére a ProfiTrade 90 Kft. támogatást soha nem igényelt, így nem is kapott. A feltalálók szabadalmuk kifejlesztésére és hasznosítására a MobilSign Kft.-nek adtak jogot, ami erre a célra uniós támogatást nem igényelt és nem is kapott" - írta közleményében az ügyvezető.

Reagált a Miniszterelnöki Kabinetiroda

A Miniszterelnöki Kabinetiroda közleménye szerint Rogán Antal a szabadalmában leírt eljárás kifejlesztésére soha nem igényelt és nem is kapott EU támogatást.