A Dunaferr évek óta válságos helyzetben van: az ország legnagyobb kohászati-gépészeti komplexuma korábban 3-400 milliárdos árbevétel mellett több tízmilliárdos nagyságrendű veszteséggel gazdálkodott, a cég 2020 júniusától fokozatosan csökkentette termelését, majd felmondta a dolgozók kollektív szerződését. Az 1954 óta vasat csapoló dunai vasművet 2004-ben ukrán befektetői csoport vásárolta meg, ám később orosz tulajdonosoké lett a cég részvénytöbbsége. A fő tulajdonos az egyik legnagyobb orosz bank, aki a zrt. igazgatóságából fél éve visszahívta három delegáltját, így a grémium működésképtelen. 

Azóta egyre szövevényesebb lett az ügy: bár hónapok óta visszatérő jóslat, hogy a cég Mészáros Lőrincé lesz, de az egész hátterében az orosz többségi tulajdonos és az ukrán kisebbségi tulajdonos közötti konfliktus áll. Áprilisban már egy 50 fős zsoldos csapat próbálta meg elfoglalni a gyárat, mivel Mikó István, a Dunaferr ukrán kisebbségi tulajdonosának, Tatjana Tarutának és köreinek képviseletében eljárva így próbálta meg kikezdeni az orosz szereplők jelenlétét és azt, hogy az ISD Dunaferr Dunai Vasmű Zrt.-t felszámoltassák. Aztán még egy ál-Habsburg is feltűnt a színen.

Most a 24.hu több forrásra hivatkozva arról így, hogy a komoly fizetési problémákkal küzdő, a törvényes működés feltételeinek meg nem felelő dunaújvárosi ISD Dunaferr Zrt.-t állami felügyelet alá vonták: a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. (NRN) emberei már múlt pénteken megjelentek a telepen. A cég eddig a kormány által stratégiailag kiemelt jelentőségűvé nyilvánított gazdálkodó szervezetek felszámolójaként volt ismert, a pandémia alatt azonban bővült az állami kft. hatásköre: reorganizációs eljárást vezényelhet le, vagyis csőd, illetve felszámolás helyett a működőképesség helyreállítását oldja meg, ha életképes az adott cég. Azt viszont nem tudni, hogy most milyen minőségben van jelen.

Nem tudjuk, az NRN megjelenésére utalt-e a magát legfőbb-, általános vezérigazgató-helyettesként hívó Evgeny Tankhilevics június 25-i, a dolgozók megnyugtatására szánt levelében, mindenesetre így fogalmazott: Minden művelet szigorú kontroll alatt áll.

A portál úgy tudja egy embertől, hogy június 25-én kifizették a június 10-én aktuális bérek hátralévő részét, illetve a cég számláit megfigyelés/zárolás alá helyezték, és vagyonfelügyelő érkezett. Úgy tudjuk, az NRN azért avatkozott be, hogy a Dunaferr ne kerüljön csőd vagy felszámolási eljárás alá.

A Dunaferrt megkérdezték a fejleményekről, de sem megerősíteni, sem cáfolni nem voltak hajlandók, hogy az NRN a helyszínen lenne. A vasmű hivatalos sajtóügynöksége annyit írt csak, hogy a Dunaferr jelenleg nem tud nyilatkozni a kérdésben. Ez valószínűleg nem véletlen, a reorganizációs eljárás ugyanis főszabály szerint nem nyilvános.