A CIB Bank a Magyarország és Olaszország közötti több mint 10 milliárd euró éves kereskedelmi forgalomra építve, az Intesa Sanpaolo csoport tagjai közül elsőként vezeti be a „Confirming” platformot, amin keresztül a CIB Bank finanszírozást nyújthat az Olaszországba exportáló magyar beszállítóknak, az Intesa Sanpaolo pedig a Magyarországra exportáló olasz beszállítókat finanszírozhatja.

„Nagyon rövid idő alatt sikerült bevezetnünk ezt a teljes mértékben digitális és nemzetközi platformot. A szinergiák kiaknázásával ügyfeleink számára is elérhetővé tesszük az Intesa Sanpaolo csoport által Olaszországban kínált megoldásokat, és anyabankunk ezáltal a magyar vállalatok első számú kereskedelmi partnere lehet” – emelte ki Simák Pál, a CIB Bank elnök-vezérigazgatója.

A partnerfinanszírozás kiterjesztése a cél

Marco Elio Rottigni, az Intesa Sanpaolo nemzetközi leánybankok divíziójának vezetője elmondta: „Célunk, hogy a nemzetközi vevő-szállítói finanszírozás referenciabankjává váljunk azokban az országokban, ahol jelen vagyunk. A „Confirming” beszállítói program magyarországi és olasz-magyar viszonylatú kiterjesztésével kibővítjük kínálatunkat, és új távlatokat nyitunk az Intesa Sanpaolo csoport nemzetközi ügyleteinek. Ezzel a speciális export-import partnerfinanszírozási szolgáltatással újabb lehetőségeket nyújtunk a vállalatoknak mind Olaszországban az Intesa Sanpaolón, mind Magyarországon a CIB Bankon keresztül, és szolgáltatásunk rövidesen elérhető lesz további kelet-európai országokban is.”

Az elkövetkező hónapokban az Intesa Sanpaolo a „Confirming” platform segítségével további növekedést vár a nemzetközi beszállítói láncok finanszírozásának tekintetében, további szinergiát teremtve az anyabank és a leánybankjai közt, amelyek több mint 60 milliárd euró határokon átívelő kereskedelmi forgalmat bonyolítanak le évente. A vevő-szállítói finanszírozás erőteljes fejlődést mutat: a Bain & Company tanácsadó vállalat nemrégiben készült tanulmánya szerint az export-import finanszírozás digitális megoldásai, köztük a „Confirming” is, várhatóan növekedni fognak Európában.

Miről is van szó?

Az új termék a CIB Bank határokon átívelő faktoring szolgáltatása, amelyet az anyacég, az Intesa Sanpaolo a leánybankjai együttműködésével vezet be a magyar piacon, csökkenti a külföldi ügyletek kockázatát, javítja a szállítók cash-flow helyzetét, és erősíti az üzleti bizalmat. Elsőként az Olaszország és Magyarország közötti ügyletekben, majd fokozatosan a többi európai ország esetében is elérhetővé válik az export-import partnerfinanszírozás, amelynek egyértelmű célja, hogy tovább segítse a hazai vállalkozások exportlehetőségeit.

A faktoring speciális esetben is alkalmazható, határokon átnyúló szolgáltatása, az ún. „Confirming” export-import partnerfinanszírozás biztonságosabbá teszi a külkereskedelmi ügyleteket mind a szállító, mind a vevő számára. A szolgáltatás keretében kezelhetővé válik a vevői követelések, illetve a szállítói tartozások finanszírozása – méghozzá papírmentes, digitális formában. A fizetési garancia révén a pénzintézet kiiktatja a partner fizetési kockázatát, ezen felül intézi a kifizetést és a számla ellenértékének beszedését, valamint fedezi a késedelmes számlafizetéseket is. Mindez anyagi biztonságot, csökkenő költségeket és javuló bizalmat jelenthet a vállalkozásoknak.

A külkereskedelmi tranzakciók esetében ugyanis mind a vevő, mind a szállító nagyobb kockázattal, illetve magasabb járulékos költséggel kénytelen számolni, mint egy belföldi kontraktus esetén, ami elsősorban a nemzetközi szerződések és az eltérő uniós jogi környezet sajátosságaiból ered. Míg azonban erre a problémára a belföldi piacon – a szállítói követelések finanszírozásával – a faktoring egyre népszerűbb szolgáltatásként már a kkv-szektorban is megoldást kínál, addig a határokon átnyúló tranzakciók esetében ennek biztosítása jóval összetettebb. 

Sok előnye van

A szolgáltatást igénybe vevő eladó cégek így hamarabb jutnak a pénzéhez, a szerződéseket hosszabb fizetési határidővel lehet megkötni, de az eladó számára ez nem jelent hátrányt, hiszen akár azonnal megkaphatja a számlája ellenértékét. Csökkennek a számlafizetési késedelemmel kapcsolatos költségek mindkét oldalon, kizárja a nemfizetés kockázatát, javítva az eladó-vevő közötti bizalmi kapcsolatot, emellett teljesen papírmentes, online kapcsolatra épül.

A magyar-olasz kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése a CIB Bank számára különleges jelentőséggel bír. Olaszország – a 2019-es külkereskedelmi adatok szerint – exportban hazánk 3. legfontosabb partnere (évi 5,6 milliárd eurós forgalommal), míg importban a 8. legjelentősebb ország (évi 4,5 milliárd euróval). 

Járművek, elektronikai és mezőgazdasági eszközök, gyógyszer, valamint élelmiszer – a leggyakoribb termékek, amelyeket magyar vállalatok Olaszországba exportálnak. Havonta 7 500-10 000 tonna tejet és évi 10 000 tonna élő bárányt szállít a magyar agrárium a dél-európai térségbe. A teljes magyar export 51 százalékát olyan áruk teszik ki, amelyet az olasz ipar alapanyagként használ fel, míg a behozott árucikkek 64 százalékát a hazai üzemek termelésében felhasznált alapanyagok jelentik. 

A viszonylag rövid időn belül tapasztalt kedvező visszajelzéseknek köszönhetően a CIB Bank faktoring szolgáltatása még idén elérhetővé válik azokban az európai országban, ahol az Intesa Sanpaolo leánybankjai pénzügyi szolgáltatóként megtalálhatók.