Az elmúlt esztendőben az MKB Bank óriási erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy sikeresen végrehajtsa reorganizációját. Ennek a szanálási folyamatnak egyes állomásait gyakran kísérték olyan médiahangok, amelyek - amellett, hogy nyíltan szembehelyezkedtek az MKB Bank ügyfelei és a magyar adófizetők érdekeivel - banktitkok kiszivárogtatásával igyekeztek ártani - olvasható a bank közleményében.

Az MKB Bank menedzsmentje a reorganizációra összpontosított erőfeszítései után most kellő határozottsággal szándékozik fellépni az ilyen nyilvánvaló jogsértések ellen. Miután az Európai Bizottság 2015. december 16-án támogatta és jóváhagyta a reorganizáció legkritikusabb szakaszát,  a menedzsment úgy döntött, hogy innentől kezdve a korábbinál lényegesen nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a törvény betűjét és szellemét szem előtt tartva lépjen fel a banktitok megsértőivel szemben.

Aktivizálódni fognak

A hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény egyértelműen fogalmaz, vagyis banktitok "az egyes ügyfelekről a pénzügyi intézmény rendelkezésére álló tény, információ, megoldás vagy adat, amely ügyfél személyére, adataira, vagyoni helyzetére, üzleti tevékenységére, gazdálkodására, tulajdonosi, üzleti kapcsolataira, valamint a pénzügyi intézmény által vezetett számlájának egyenlegére, forgalmára, továbbá a pénzügyi intézménnyel kötött szerződéseire vonatkozik - írja az MKB.

Az MKB Bank közleményében figyelmeztet, hogy nem tolerálhatja tovább a sorozatos törvénysértést, ezért a jövőben minden ilyen esetben azonnal feljelentést tesz, és erre fogja buzdítani a Magyar Bankszövetségen keresztül az összes magyarországi pénzügyi szolgáltatót. Ezzel párhuzamosan kapcsolatba lép az újságírókat, a laptulajdonosokat és a tartalomszolgáltatókat tömörítő szervezetekkel és érdekképviseletekkel annak érdekében, hogy közösen találják meg azt a megoldást, ami egyaránt szolgálja a szabad és felelős tájékoztatás, valamint a banktitok védelmének szempontjait - közölte az állami tulajdonba került MKB.

Mi lehet a felzúdulás oka?

Tegnap a Világgazdaság megerősítette azt a korábbi értesülést, amely szerint az Eximbank mellett a szintén állami MKB Bank is finanszírozza Andy Vajna cégét. Információik szerint új számlát nyitott a Magyar Broadcasting Co. Kft. a pénzintézetnél november 30-án. A kft. egyik tulajdonosa Andrew G. Vajna, a hazai filmipar megújításáért felelős kormánybiztos.

A számlanyitás jelentősége, hogy erre érkezhet meg az MKB azon hitele, amely Vajna TV2-vételét finanszírozhatja. A 18-19 milliárd forint értékűre becsült csatorna megvételéhez nem elég ugyanis az állami Eximbank Zrt. 6,72 milliárdos hitele, valamint Vajna 2,5 milliárdos önrésze, a tranzakciót két-két hazai és amerikai bank finanszírozza.