A bíróság elrendelte a Magyar Travel Kft. (MT) felszámolását, a társaság a Beck Travel Kft.-vel (BT) közösen szerveztek termékbemutatóval egybekötött utazásokat - tudta meg a Gazdaság.hu hírügynökség. Az MT ellen májusban végrehajtást rendelt el az adóhivatal. A társaság 2010-ben nem adott le beszámolót, 2009-ben 898 millió forint árbevétel mellett 11 millió forint veszteséget könyvelt el.

A BT és az MT visszatérő ügyfelek voltak a Gazdasági Versenyhivatalnál: a társaságok (2009-ben még az MT jogelődje, a Beck Tours & Plan) a fogyasztókat megtévesztették azzal, hogy azt hirdették, az ügyfél megnyerte a Beck Utazási Clubjának egy éves tagságát, továbbá ingyenes törökországi utat. Valójában az utazási klub tagsága egyébként is ingyenes volt, a törökországi útért pedig fizetni kellett, továbbá kötelező volt termékbemutatón részt venni.

Visszavonták a BT utazásszervezési engedélyét

A BT felszámolását tavaly júliusban rendelte el a bíróság, vélhetően maga a tulajdonos kezdeményezésére, miután a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) első fokon visszavonta a társaság utazásszervezési engedélyét - írta a gazdasag.hu. Ennek ellenére a társaság folytatta a tevékenységet, amire január végén derült csak fény, amikor külügyi figyelmeztetés ellenére elindította utazóit az egyiptomi Luxorba. Ezután a MKEH másodfokon is törölte a cég utazásszervezői engedélyét, és kötelezte az elmaradt utazásokra befizetett előlegeket és részvételi díjak visszafizetésére.

A Beck Reisen Kft.-t 2001-ben alapította Beck Financ Kft. néven, 10 millió forintos törzstőkével a cseh Beck International és egy cseh magánszemély, Jens Beckhauser. A cég jelenleg felszámolás alatt áll.

Új céget gründolt a cseh tulajdonos

A Beck Reisen (BR) magyarországi elérhetőségeként azonban egy bizonyos JB Travel Kft. szerepel, amelyet az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint Jens Beckhauser alapított félmillió forintos alaptőkével tavaly februárban, miután az MKEH jogerősen is visszavonta a BR engedélyét. A JB Travel szerepel az MKEH honlapján található, engedélyezett utazási vállalkozások nyilvántartásában, mint közvetítő.

Milliárdos árbevételt produkált a felszámolás alatt lévő cég

A hatósági eljárások azonban láthatóan nem tartották vissza a BT-t, amelynek árbevétele 2003-tól dinamikusan nőtt és rendre meghaladta az egymilliárd forintot, nyeresége pedig a 200 milliót, azonban 2007-ben a forgalom 350 millióra esett vissza, bár továbbra is profitot termelt a társaság. Nagy ugrás következett 2008-ban, amikor az árbevétel már meghaladta a hárommilliárd forintot és közel 40 millió forint nyereséget produkált, de ezután a forgalom apadni kezdett, 2010-ben 2 milliárd forintot tett ki és a társaság vesztesége meghaladta a 180 millió forintot.

Jens Beckhauser a kizárólagos tulajdonosa a 2007-ben alapított Beck Credit Pénzügyi Szolgáltató Zrt.-nek is, amelyet vélhetően az árubemutatókon részletre eladott termékekkel kapcsolatos hitelekre hoztak létre. Az Opten adatai szerint ez a társaság is működik még, pénzügyi eredménye két éve több mint 260 millió forintra rúgott, míg egy évvel korábban 371 millió forintra - írta a gazdasag.hu.