A a B. Braun vállalatcsoport vezetése újabb alapbéremelési javaslatot adott a gyöngyösi gyár munkavállalói számára. Az új konstrukció szerint a vállalat az órabéres munkatársak 69 százaléka számára megadná a Vasas Szakszervezet és a munkavállalók által követelt 8 százalékos alapbéremelést, akik így túlóra nélkül minimum bruttó 384 707 forint jövedelmet kaphatnak egy ledolgozott hónap után. Az órabéres munkatársak további 26 százalékának 6 százalékos, míg a fennmaradó 5 százaléknak pedig 4 százalékos emelést kínált a munkáltató. Mindezt úgy, hogy az egyre magasabb bérkategóriák felé mérsékelve az emelés mértékét - közölte a társaság.

Az egy órás megbeszélésen a szakszervezet még további néhány tisztázandó kérdést tett fel a vállalat képviselőinek, amelyre a vezetés még a hétfői nap folyamán választ ígért, ezt követően a szakszervezet a tagság elé viszi a bérjavaslatot elfogadásra. Az előzetes jelzések szerint erre még a héten sor kerül.

Mint ismert, korábban a szakszervezet azért követelt béremelést, kezdeményezett sztrájkot, mert egyrészről az infláció a megelőző éveknél jóval magasabb, így a nettó bérek veszítettek értékükből, miközben további emelkedő inflációval lehet számolni. László Zoltán, az érdekvédelem vezetője azt is jelezte, hogy visszásnak tartják, hogy éppen az egyszer használatos orvosi segédeszközöket gyártó vállalat vezetése hivatkozik a járvány okozta gazdasági nehézségekre, miközben annyi a megrendelése, hogy éjjel-nappal mennek a gépek, az 1600 munkavállaló folyamatosan dolgozik.

Pénteken az előzetesen ismertetett munkáltatói ajánlatra azt mondta a szakszervezet a Magyar Hangnak, hogy értékelik, hogy a B. Braun elmozdult a béremelések felé, akkor azt ígérték, hogy a hétfői tárgyaláson a tagok és szakértők értékelése után foglalnak állást.