A határérték-túllépést a Paksi Atomerőmű négy éve nem ismerte el, az Átlátszó 2018-as vízhőmérős akciója után azonban az energiavállalat publikálta, hogyan mérik a Duna hőmérsékletét. Így most az oknyomozó portál az általuk közzétett módszert másolva újra elvégezte a méréseket augusztus ötödikén.

A jogszabály szerint a vízi élővilág védelmében a Duna hőmérséklete a paksi hűtővíz-csatorna kifolyója alatt 500 méterrel már sehol nem haladhatja meg a 30 Celsius-fokot. A víz felületén büdös, sárgás hab, a parton pedig elpusztult kagylók százai fogadták az Átlátszó stábját.

Az Átlátszó mérései:

  • a Duna 1525,5 fkm szelvényénél az atomerőmű oldalán (Nyugat) a parthoz közeli részeken 50 centi mélyen először 30,4°C, kicsit beljebb 30,8°C fokot mértek. A csónakból 150 centiméter mélyen pedig 30,5°C fokot.
  • A Duna közepén a mozgó csónakról 28,3-29°C fokot mértek.
  • Közvetlenül az erőmű kivezető csatornájánál 30 és 31,5°C közötti értékeket kaptak, míg az erőművel szemközti oldalon (Kelet) a partmenti vizekben 27,2°C fokos volt a Duna.
  • Több kilométerrel délebbre, de még mindig a nyugati, azaz erőművi oldalon 29,2°C fokos volt a víz.

Végeztek egy ellenőrző mérést a fősodorban egy „sima” Duna-szakaszon is, vagyis az atomerőműtől északra, ahol nem jelentkezik az atomerőmű hatása. Ott fél 12 körül 25,5°C fokot mértek.

Mindeközben a Paksi Atomerőmű által publikált vízhőmérséklet augusztus 5-én 28,56°C (150 centiméteren) és 28,81°C (50 centiméter mélyen) volt - olvasható a cikkben.

Nem talált szabálytalanságot a kormányhivatal

A portál közadatigénylésére az illetékes kormányhivatal azt válaszolta, hogy a „Duna vízhőmérsékletének mérése, illetve az ehhez kapcsolódó jelentések szolgáltatása a Baranya Megyei Kormányhivatal részére a jogszabályban és az Engedélyben foglaltaknak megfelelően történik, a Baranya Megyei Kormányhivatal szabálytalanságot tartalmazó eseteket nem tárt fel.”

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. egyelőre nem válaszolt az Átlátszó a Duna vízhőmérsékletének mérésével, a módszertannal és az esetleges környezetkárosítással kapcsolatos kérdéseire.