Bizalmi alapú személyes kapcsolatot ápolt ügyfeleivel Dobrai Sándorné, vagyis Bróker Marcsi, aki így valakitől egymilliárd forintot tudott kicsalni. A nő ellen június közepén emelt vádat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség, miután tavaly karácsony előtt Belizéról hazaszállították és előzetes letartóztatásba helyezték.

A Kun-mediátor-ügy 768 sértettjét úgy verte át, hogy látszólag egy utazási irodát üzemeltetett, valójában tiltott betétgyűjtési tevékenységet folytatott. Azt ígérte az ügyfeleknek, hogy betétekbe és értékpapírokba fekteti a pénzüket, de a kifizetéseket az új befizetésekből fizette, afféle illegális pilótajáték-rendszerben. A vádirat szerint Marcsika átlagosan havi 1-1,75 százalékos hozamot ígért az ügyfeleknek úgy, hogy háromhavonta lehetőséget biztosított a tőkésítésre, így akár 22 százalékos éves hozamot is garantált. Ezt sikerült éveken keresztül a friss befizetésekből fedezni - írja a portál.

Tevékenységét 1999 augusztusa óta, vagyis 15 éven át folytatta. A cég nyilvános beszámolói alapján is úgy tűnik, hogy szándékosan az illegális tevékenységre hozták létre a vállalkozást. Egészen 2015 áprilisáig nem is került a cég a hatóságok látókörébe, csak akkor bukott ki a csalás, amikor a vádlott eltűnt és a befektetők nem tudták elérni. Előtte viszont időben fizette a kamatokat és a tőkét az új befizetők pénzéből. Az ügyészség a Portfoliónak azt mondta, "az egyes kifizetések pusztán szerencse-elemként értékelhető megtérülésként vehetők figyelembe".

A Kun-Mediátor 2013-ban 18 főt foglalkoztatott, akiknek 18,6 millió forint bruttó munkabért fizetett ki. A beszámoló alapján akkor közel 70 millió forintos árbevétele volt a társaságnak, az üzemi eredmény 19,1 milliós veszteséget mutatott, amit viszont a pénzügyi műveletek 24 milliós eredménye kompenzált, így a mérleg szerinti eredmény 4,4 millió forint profit volt.

A büntetés kiszabásásánál a legsúlyosabban minősülő bűncselekmény büntetési tételét kell alapul venni - válaszolta a Portfolio kérdésére a főügyészség. Ez 5 évtől 10 évig terjedő szabadságvesztés. Ő az ügy egyedüli vádlottja.

A Marcsika-ügyet alaposan körbejárja a 25 év, 25 nagy átverés című könyv. A közelmúltban megjelent, az elmúlt negyedszázad nagy visszaéléseit sorjázó kötet külön fejezetet szentelt a történetnek Marcsika hálója címmel.