Négy évig a Századvég Alapítvány vezette konzorcium képviseli a magyar érdekeket és lobbizik Magyarországért Észak-Amerikában nettó 1 milliárd 360 millió forintért. Tavaly hasonló tevékenységre - politikai és gazdasági érdekképviseletre és érdekérvényesítésre az Egyesült Államokban, valamint tanácsadásra - még Fellegi Tamás volt fejlesztési miniszterhez köthető tanácsadócég konzorciumával szerződött a Miniszterelnökség, ez a megbízás négy hónapra szólt.

A Miniszterelnökség idén júliusban hirdetett közbeszerzést a "magyarországi politikai, gazdasági és kulturális értékek és érdekek képviselete, az érdekek érvényesítésének elősegítése és lobbi tevékenység folytatása Észak-Amerikában" (USA, Kanada) címmel, a kiírás szerint a megbízás elsődleges célja "a magyar kormány döntéseiből következő politikai üzenetek artikulációja az amerikai kormányzat, kongresszus, média, illetve a politikai döntéshozatalra befolyással bíró egyéb szereplők és szervezetek felé". A munka része a külpolitikai, gazdasági-pénzügyi és kommunikációs tanácsadás is a magyar kormánynak.

Az amerikai republikánus kapcsolat

A közbeszerzési eljáráson csak egy ajánlat érkezett, a Századvég Politikai Iskola Alapítvány vezette konzorciumé, amelynek tagja még a Floridában bejegyzett Liberty International Group LLC és a washingtoni SLI Group LLC - derül ki az uniós közbeszerzési tájékoztatóban megjelent hirdetményből. A szerződés előzetesen becsült értéke nettó 1,372 milliárd forint volt, a konzorcium ennél mintegy 12 millióval kedvezőbb áron, nettó 1,360 milliárd forintért vállalta a megbízást. Az eljárás eredményéről szeptember elején döntöttek, az erről szóló közleményt október elején tették közzé.

Az interneten elérhető információk szerint a Liberty International Group LLC egy bejegyzett lobbicég, amelynek elnöke a republikánus Connie Mack IV., aki 2005 és 2013 között tagja volt az Egyesült Államok képviselőházának. Az SLI Group LLC-ről azonban nem található sok adat a világhálón, annyi kiderül róla, hogy közel fél éve alapították, és washingtoni székhelyének címe azonos a Liberty Partners Group LLC lobbicég címével, amelyben partner és szenior politikai tanácsadó Connie Mack III. republikánus képviselő, volt amerikai szenátor (aki Connie Mack IV. édesapja).

Lesz mit szépíteni

A közelmúltban több kritikát is kapott hazánk az Egyesült Államokból, a napokban például Victoria Nuland, az amerikai külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettese nyilatkozott konkrét megnevezés nélkül, de egyértelműen elítélően egyebek mellett a magyar kormány magatartásáról. Beszédében megemlítette az illiberális demokrácia erőltetését, a nacionalizmus felkorbácsolását, a sajtószabadság korlátozását, a civil társadalom démonizálását, s utalt az Oroszországgal szembeni energiafüggőségre is .
Az előző héten Barack Obama amerikai elnök említette meg Magyarországot egyik beszédében, amelyben azok közé az országok közé sorolta hazánkat, amelyek korlátozzák a civil szervezetek működését.

A kutatással, oktatással, lap- és könyvkiadással foglalkozó Századvég Politikai Iskola Alapítvány hivatalosan 1993-ban jött létre, az azonos nevű folyóiratot Stumpf István politológus, volt miniszter, jelenleg alkotmánybíró alapította, először 1985-ben jelent meg. A Századvég Alapítvány ma már széleskörű tevékenységet folytató, "think tank" szellemi műhelyként aposztrofálja magát, amely kiemelt céljának tartja, hogy "stratégiai jelentőségű társadalmi kérdések megoldásához" is segítséget nyújtson. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Lánczi András, elnökhelyettese Szalay-Bobrovniczky Kristóf (aki a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatóságának is tagja), valamint tagja G. Fodor Gábor stratégiai igazgató. Mint ismert, a Századvég Alapítvány, a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-vel és a Strategopolis Kft.-vel (Giró-Szász András volt kormányszóvívő cégével) konzorciumot alkotva 2011-tól 2014 végéig összesen nettó 3,723 milliárd forintért (plusz 27 százalék áfa) készít kutatásokat, tanulmányokat és ad szakpolitikai tanácsokat a kormányzatnak.

Tavaly Fellegi cége kommunikált Amerikában

A Miniszterelnökség 2013 szeptemberében is kiválasztott egy konzorciumot a "politikai és gazdasági érdekképviselet és érdekérvényesítés az Egyesült Államokban, valamint ezzel összefüggésben pénzügy- és gazdaságpolitikai tanácsadás" feladatainak ellátására. Az EuroAtlantic Solutions Kft. és a washingtoni Prime Policy Group LLC konzorciumával 744 ezer dollárért (168 millió forint) kötöttek szerződést. A Céginfo.hu adatai szerint a magyar cég tulajdonosa a bécsi székhelyű EuroAtlantic Solutions Beteiligungs GmbH. Jelenleg az EuroAtlantic Solutions nemzetközi tanácsadócég főrészvényese Fellegi Tamás volt fejlesztési miniszter, 2012 júniusáig az egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter. Fellegi Tamás a magyar kormány által 2012-ben létrehozott The Hungary Initiatives Foundation (HIF) alapítvány egyik ügyvezetője is.

Fellegi idén júniusban a magyar Forbes magazinnak adott interjújában azt mondta, hogy az EuroAtlantic Miniszterelnökséggel kötött szerződése tavaly december végén lejárt, s nem lobbitevékenységet folytatott, hanem "átfogó kommunikációs és érdekérvényesítési feladatot" kapott a kormánytól. Nem lobbiztak konkrét ügy mellett, hanem "kommunikációs és kapcsolatépítő munkát" végeztek. Az interjúban Fellegi beszélt a Hungary Initiatives Foundation alapítványról is, amely 20 millió dollárt kapott a kormánytól, hogy "hosszú távra megalapozza magát odaát". Az alapítványnak kettős küldetése van: feladata, hogy az amerikai magyar diaszpórával új módú kapcsolatot alakítson ki. Ezzel párhuzamosan célja a magyar-amerikai kapcsolatok javítása kulturális, művészeti, oktatási és tudományos programok támogatásával, elindításával - ismertette az alapítvány feladatait Fellegi.