Három fő oka van annak, hogy idén sokkal drágábbak a zöldségek, mint tavaly, például a burgonyáért kétszer többet kell fizetni, mit egy évvel ezelőtt - árulták el a titkot a G7 portálnak piaci szereplők. Az első, hogy csökken a hazai termőterület. Ez a jelenség nem újdonság, de mégis döntő szerepet játszik a drágulásban, mivel a hazai zöldség-gyümölcs mennyisége csökken a nagybani piacokon.
Mivel a kereslet megvan, és a lakosságnál lévő elkölthető pénz mennyisége nő, a kieső hazai termést az import termékek veszik át, ám ezek általában drágábbak. A keresleti piac és a magasabb árú import következtében a termelők kismértékben emelni tudják az áraikat. Ez azonban csak részben növeli a hasznukat, hiszen időközben az ő költségeik is emelkednek.
A drágulás talán legmeglepőbb oka valójában a piac fehéredése lehet. A zöldség-gyümölcs nagy- és kiskereskedelem sosem arról volt híres, hogy a piaci szereplők igyekeznek pontosan befizetni az áfát, és most sem arról van szó, hogy hirtelen mindegyikük ezt teszi, a fehéredés azonban megfigyelhető. A magasabb árak mögött így valójában az állami adóbevételek megugrása állhat, a kereskedők csak mérsékelten élvezhetik a trend előnyeit.
Legolvasottabb
Váratlan fordulat a bankszámláknál, minden lakossági ügyfelet érint
„Segítünk kifizetni” – Orbán legérzékenyebb pontjára tapintott az észt elnök
Karácsony előtt jött a hideg zuhany, több mint száz dolgozót küldenek el
Készülhetnek a németek a frontra, érkezik az összeurópai haderő
Bepöccentek az oroszok, irgalmatlan pénzt követelnek Európától
Lezárta a kapuit Berlin, kemény döntést hoztak a német hatóságok
Suttyomban halmozódik fel az olaj, Oroszország lehet a nagy vesztese
Utazási rémálom jön karácsonykor, sztrájkok miatt leáll fél Európa
Családi megbetegedéseket is okozhatnak a házi készítésű finomságok