Ritkán tapasztalt, "szakmát próbáló" időszak volt 2021 februárja a magyar vízügy számára. Többféle vízkárelhárítási tevékenységhez, több vízügyi igazgatóság területén is egyszerre kellett embert, gépet, tudást és anyagi forrásokat mozgósítani. A téli hónap dacára a jégtörő hajók hiába várakoztak indulásra készen, jég nem volt, víz annál inkább: hó helyett jelentős mennyiségű eső esett, ami a folyókon árhullámot, a szántóföldeken pedig belvizet okozott.

Az árvíz miatt a Tisza felső és középső vízrendszerén, összesen 6 vízügyi igazgatóság területén, 214 gátőrjárásban kellett elrendelni az elsőfokú készültséget, 65 gátőrjárásban pedig az éjszakai figyelőszolgálatot is megkövetelő, másodfokú készültségre is szükség volt - idézi az MTI az intézményt.

Belvíz az Alföld csaknem egész területén kialakult. Az intenzív szivattyúzásnak köszönhetően kevesebb mint 60 ezer hektár került csak víz alá, ám ehhez 407 csatornaőrjárásban kellett elrendelni első- vagy másodfokú készültséget. 203 szivattyú üzemeltetésével összesen naponta 10,7 millió köbméter belvizet juttattak vissza a földekről a folyókba.

Mindezeken túl, február 17-én Romániából - a rendszeresen gondot okozó PET-palackok mellett - nehézfémterhelés érte a Tiszát. A Szamoson érkező szennyezés szétterülésének megakadályozására nem csak zsilipeket kellett lezárni, de intenzív mintavételezésre is szükség volt annak érdekében, hogy ne fordulhasson elő a szennyezett víz felhasználása, fogyasztása. A szennyvízcsóva folyamatos értékelésekhez összesen 206 mintavételt kellett végrehajtani.

A védekezésnek köszönhetően sikerült a belvíz okozta mezőgazdasági károkat minimalizálni. Az árvízvédekezés során a természeti értékekben és ingatlanvagyonban nem keletkezett számottevő kár. A Tiszát 42 tonna (329 köbméter) PET-palacktól és egyéb kommunális hulladéktól mentesítették, és sikerült megakadályozni, hogy a nehézfémszennyezés kikerüljön a folyómenti területekre vagy bekerüljön az ivóvízhálózatba. Az OVF irányításával, a 12 területi vízügy igazgatóság összehangolt tevékenysége révén és a társszervek bevonásával a védekezési munkálatok összességében sikerrel zárultak.