Fokozottan védett élő szervezet egyedét, védett élő szervezet vagy az Európai Unióban természetvédelmi szempontból jelentős növény- vagy állatfaj egyedeit, feltéve, hogy azok külön jogszabályban meghatározott, pénzben kifejezett értékének együttes összege eléri a fokozottan védett élő szervezet egyedei esetében megállapított, pénzben kifejezett legalacsonyabb értéket, a vadon élő állat- és növényfajok számára kereskedelmük szabályozása által biztosított védelemről szóló EK tanácsi rendelet A és B melléklete hatálya alá tartozó élő szervezet egyedét jogellenesen megszerzi, tartja, forgalomba hozza, az ország területére behozza, onnan kiviszi, azon átszállítja, azzal kereskedik, illetve azt károsítja vagy elpusztítja, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő – rendelkezik a törvény a természetkárosításról.

Aki Natura 2000 területet, védett barlangot, védett természeti területet vagy védett élő szervezetek életközösségét, illetve azok élőhelyét jogellenesen jelentős mértékben megváltoztatja, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő

– olvasható a Btk. 243. paragrafusának első bekezdésében.

Svájci farkast elejteni nem jó ómen, milliós büntetés járhat érte

Erős szabályozások védték az M237-es kódjelű ragadozót. Bővebben>>>

Tilos az irtásuk, de hogyan ismerjük fel őket?

Védett fajok megbújhatnak a kertünkben, és előfordulhat, hogy kiirtásuk mellett döntünk, amiért azok kárt tettek a termésben vagy feltúrták a szépen megművelt földet.

Érdemes tisztában lenni azzal, mely állatfajokban nem szabad kárt tenni, különben nagy árat kell fizetni az okozott kár után. A következő állatokra kell vigyázni hellovidék.hu szerint:

  • Éticsiga: eszmei értéke 2000 forint;
  • Smaragdzöld virágbogár – eszmei értéke 10000 forint;
  • Kárpáti vízifutrinka: eszmei értéke 100000 forint.

A többi futrinkafaj hozzá hasonlóan védett, bár ennek a legmagasabb a természetvédelmi értéke,

a kertünkben futkosó futrinkafélék értéke is magas, 5000 forinttól 50000 forintig terjed.

  • Barna varangy: eszmei értéke 10000 forint;
  • Fürge gyík: eszmei értéke 25000 forint;
  • Zöld gyík: eszmei értéke 25000 forint;
  • Vakond: eszmei értéke 25000 forint.

A vakond indikátorfaj, akár a hangya: megjelenése azt üzeni a kertész számára, hogy a kerttel komoly gond van: tele van talajlakó kártevővel.

Sokat tehetünk ez ellen a kártevő ellen saját házunk táján, mutatjuk a trükköket

Folytatódik a szúnyoglárvák gyérítése a héten, mivel a védekezés a kora tavaszi időszakban a leghatékonyabb. Bővebben>>>