Az elindított egyensúlyjavító programból nem lehet kilépni, a finanszírozási kockázatok csökkentése miatt van szükségünk biztonsági hálóra, arra törekszünk, hogy legyen IMF-megállapodás, nyilván a dolog több szereplőn múlik - közölte a Portfolio.hu által szervezett Budapest Economic Forumon Varga Mihály, IMF-főtárgyaló. Bízom benne, hogy a tárgyalások folytatódása után a megállapodás belátható közelségbe fog kerülni - fogalmazott. Hozzátette: helyes volt, hogy a német gazdaság kilátásainak romlásával a magyar kormány is lefelé módosította GDP-prognózisát.

Magyarország van a legrégebb óta túlzottdeficit eljárás alatt - indokolta a kormányzati kiigazító, egyenlegjavító lépéseket Varga Mihály. A tárca nélküli miniszter hozzátette: azért vagyunk csak nyolc éve ebben a kategóriában, mert csak nyolc éve csatlakoztunk az EU-hoz. A 27 tagországhoz képest nem vagyunk rossz pozícióban az újraelosztási rátát tekintve, de a régiós versenytársakhoz viszonyítva igen. Az önkormányzatok adósságának megfékezésében partnerre találtunk a bankokban is - fogalmazott Varga, aki szerint amíg az önkormányzatok gazdálkodása nem lesz sokkal átláthatóbb, feszesebb, nem baj ha ilyen hitelezési korlát van életben.

A növekedés bonyolultabb dolog

Az, hogy a magyar költségvetés évi 1200-1300 milliárd forintot költ adósságszolgálatra, azt jelenti, hogy a múlt bűnei miatt nehezebb helyzetből indult a kormány. Az egyensúlyt helyre lehet állítani mindenféle kínzóeszközökkel, de a növekedés kérdése már bonyolultabb dolog. Magyarország potenciális növekedése durván visszaesett és elmarad a régió országaival összevetve. Elismerte: 2009-ben történtek jó irányba tett lépések, amik visszafogták a béreket és a keresletet.

Ami a munkaerőpiacot illeti, az elmúlt két évben 3,7 millióról 3,8 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma, de messze vagyunk még attól, hogy a javulásnak kitörő módon örüljünk, hiszen Csehországban 5,1, Ausztriában 4,4 millióan dolgoznak. A környékbeli országokkal összehasonlítva a vesztes kategóriában vagyunk, amit pozitívan úgy szokás megfogalmazni, hogy komoly munkaerő-tartalékkal rendelkezik Magyarország - mondta Varga Mihály.

Eljött az igazság pillanata?

Az előrehozott fogyasztás drasztikus mérlegalkalmazkodáshoz vezetett, a magyar gazdaság most kezd először azzal a valós gazdasági teljesítménnyel szembenézni, amit produkálni tud. Ha levonjuk a hitelezésből adódó növekedési többletet, már 2006-ban recesszióban volt a magyar gazdaság és olyan pályára állt, ami fényévekre volt a növekedéstől.

Most ebben a helyzetben kell olyan partnereket találnunk, akikkel lehet javítani a növekedésen - a közeljövőben sürgős lépéseket kell tenni. Ez utóbbiak kapcsán Varga elmondta: az egyensúly helyreállításához erős fiskális szigorra, az államadósság növekedésének megállítására, a nagy rendszerek - önkormányzati, egészségügyi, oktatási - átalakítására volt szükség. Továbbra is szükség van a mikrogazdasági feltételrendszer módosítására, a gazdaságpolitikai stabilitás kialakítására, a fiskális szigor fenntartására - fogalmazott a miniszter.

Az önkormányzati iskolák államosításának célja, hogy az oktatáson belül rendkívül nagy területi különbségeket kezeljék. A felsőoktatásban tanulók létszámának növekedését nem követte a végzettek számának növekedése - indokolta a tandíj bevezetését Varga. A magasabb szja-kulcs az adóelkerülésre ösztönözne - magyarázta az egy kulcshoz való ragaszkodást a miniszter.