2027-ig összesen 377 milliárd eurót különített el az Európai Unió az úgynevezett új prioritásokra, 24 szakmai program keretében.

A pályázatokkal elérhető forrással olyan projekteket finanszíroznak, amelyek példamutatóak az Unió számára. Ezekre a forrásokra budapesti kkv-k is pályázhatnak

közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK).

Alig maradt az uniós pénzekből, Magyarország már elköltötte a nagyját

Méghogy nem hasznosulnak az uniós források: Magyarország a rendelkezésére álló európai uniós források 86 százalékát felhasználta, ezzel az EU élvonalában van - közölte Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter. Bővebben>>>

Európai szintű projekteket támogatnak

A direkt EU-források esetében – ellentétben többek között a Kohéziós Alap forrásaival, amelyek az Operatív Programok keretében hívhatók le – a verseny nem országos, hanem európai szintű:

elsősorban olyan projekteket támogatnak, amelyeknek EU-szintű relevanciájuk van, illetve erősítik az országok és szakterületek közötti kooperációt a konzorciális pályázatokkal.

Az előző ciklus számadatai alapján a direkt források tekintetében még óriási kihasználatlan lehetőségei vannak a hazai vállalkozásoknak. A Magyar Fejlesztésösztönző Iroda (MFOI) célja, hogy 2027-ig mintegy 7 milliárd euró forrás érkezzen a magyar pályázókhoz.

Az Európai Unió költségvetési rendszere átalakulóban van, hosszú távon azok az országok jutnak majd több uniós forráshoz, amelyek a közvetlen alapok területén sikeresek – mondta Petri Bernadett, az MFOI ügyvezetője.

Jé, vállalkozást akar indítani minden tizedik magyar

Vonzó és társadalmilag megbecsült karrier útnak számít a vállalkozás Magyarországon, és ismét emelkedésnek indult a vállalkozások száma. Bővebben>>>

Bárki pályázhat

A szakértők elmondták: a pályázatokon bárki indulhat, alapvetően ugyanis a projekt minősége fontos.

Pályázó lehet kis- és nagyvállalat, start-up, költségvetési intézmény, egyetem vagy nonprofit szervezet is. Ugyanakkor az Unión belül kiemelt cél a kkv-szektor támogatása ezen pályázati formákon keresztül is, így

vannak olyan források, amelyekre a cégek kedvezőbb feltételekkel pályázhatnak.

Miért éri meg pályázni?

budapesti kkv-kat próbálja a BKIK arra ösztönözni, hogy induljanak a pályázatokon, és összekötik őket az MFOI tanácsadóival, akik felkészítik őket a sikeres pályázásra.

 Már maga a pályázás is gyakran jelentős fejlődési folyamaton viszi át a cégeket:

  • segít a nemzetközi kapcsolatok kiépítésében,
  • gondos üzleti tervezésre készteti a vállalkozásokat,
  • illetve sokszor olyan ötletek is születnek, amelyeket akár saját forrásból is érdemes megcsinálni.

Az átlagos projektmérettel kapcsolatban a rendezvényen elhangzott, bár jellemzőbbek a nagyobb méretű, 200 millió forintot meghaladó összértékű pályázatok, de vannak olyanok is, amelyeknél jóval könnyebb a részvétel: így például az úgynevezett „Cascade” pályázatok kevés adminisztrációval járnak, és akár több tízmillió forint (50-200 ezer euró) vissza nem térítendő forrás is nyerhető velük többek között digitalizációs célra.