A Budapesttől mintegy 40 kilométerre fekvő Kiskunlacházáról nehéz elhinni, hogy eddig nagyközségként működött - olvasható az eserméynről kiadott sajtóközleményben. A település régi nevét már 1285-ben is megemlítette egy oklevél, és a mezővárosi rangot 1839-ben érdemelte ki. A mai település ugyanakkor 1950-ben alakult ki valamikori két önálló falu, Kiskunlacháza (Lacháza) és Pereg összeépüléséből, majd hivatalos egyesítéséből, és így eddig a környék legnagyobb nagyközségének számított.

A Kiskunság kapujában, a Duna mentén fekvő település csaknem 150 év után kapta vissza a városi címét Áder János köztársasági elnöktől. Az erről szóló hivatalos oklevelet szombaton Répás József polgármester ünnepélyes keretek között vette át Gulyás Gergelytől, a Miniszterelnökséget vezető minisztertől.

- Kiskunlacháza a térségben meghatározó szerepet tölt be, ezért úgy gondoljuk, hogy méltó helye van Magyarország városai között. Köszönhető ez az elmúlt 15 év dinamikus fejlődésének, az itt élő polgárok alkotóerejének, vállalkozó szemléletének, egy közösség tenni akarásának és folyamatos megújulásának - mondta az ünnepségen Répás József polgármester. Hozzátette: “egy modern városnak a környezetére gyakorolt gazdasági, kulturális hatásain túl rendelkeznie kell példamutató közösségépítő és -formáló erővel is".

Kiskunlacháza egésznapos rendezvénnyel ünnepelte várossá avatását, melyben családi programok, tér- és kamarazene, színpadi produkciók, faültetés, tortavágás, flashmob, fényfestés, valamint este a Margaret Island koncertje és utcabál várta a közönséget.