Magyarországon több mint egymillió ember szorul gyógyászati segédeszközre a mindennapi élete során, nagy részük egyszerre többfélét is kénytelen használni. Az érintettek többsége alacsony jövedelmű nyugdíjas vagy valamilyen fogyatékossággal élő személy, akik a jövedelmük jelentős részét egészségügyi kiadásokra fordítják. Rendkívüli terhet ró rájuk a napi életvitelhez szükséges gyógyászati segédeszközök megvásárlása, nem egyszer már az önrész kifizetése is problémát jelent. E téren 14 éve nem történt árrendezés - hívja fel a figyelmet közleményében a MEOSZ.

A MEOSZ partnerszervezeteivel együtt - Orvostechnikai Szövetség, Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete, Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetsége, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, Forgalmazók az Egészségért Szövetség, Magyar ILCO Szövetség, Nemzeti Betegfórum - azt szeretné elérni, hogy a támogatott gyógyászati segédeszközök 27 százalékos áfáját a támogatott gyógyszerekéhez hasonlóan 5 százalékra csökkentsék. Ennek érdekében 2018. január 25-én, csütörtökön egyeztetésre várják a kormányzati oldal képviselőit.

Álláspontjuk szerint az áfacsökkenéssel úgy mérsékelhetnék a betegek és fogyatékossággal élő személyek terheit, hogy közben nem okoznak jelentős bevételkiesést a költségvetésnek sem. Mint a közleményben hangsúlyozzák, az áfa-csökkentéssel fennmaradt összeget továbbra is a segédeszköz támogatásban használják fel; a pénzt az állam olyan korszerű, támogatott segédeszközökre fordítsa, amelyek jelentősen megkönnyítenék a fogyatékos emberek önálló életvitelét.