A Magyar Közlönyben megjelent MNB elnöki rendelet az értékpapírszámla, ügyfélszámla belépési azonosító és jelszó megképzésének módszertanáról szóló 2015-ös rendeletet egészíti ki. Eszerint a számlavezetőnek meghatározott módon kell az ügyfele részére jelszó-előtagot generálni.

Idézzük: a számlaelőtag "a számlavezető által generált, anonim, numerikus, három decimális számjegyből álló szám, amely adott számlatulajdonos esetében egyedileg jelöli a számlát, és a számla megszűnéséig állandó. Továbbá nem lehet azonos természetes (magán) személy számlatulajdonos esetén a számlavezető által kezelt személyes adattal, nem természetes személy számlatulajdonos esetén pedig a számlavezető által kezelt, a számlatulajdonos azonosítására szolgáló adattal, valamint nem származtatható azokból.”

Kérdés, hogy a jelszó előtagot miképpen kapja meg a számlatulajdonos? A jelenlegi szabályok szerint a belépési azonosító jelszó átadása kizárólag a jelentés átadásával valósítható meg. A jelentés definíciója a következő: "A befektetési vállalkozás - a portfóliókezelés kivételével - befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt, az ügyfél tulajdonában lévő vagy őt megillető pénzügyi eszközről és pénzeszközről havonta, a hónap utolsó napjára vonatkozóan jelentést készít és azt írásban vagy más tartós adathordozón az ügyfél rendelkezésére bocsátja."

Ennek az előírásnak a helyébe a következő szabály lép: "A jelszó átadása kizárólag a jelentés átadásával valósítható meg. A jelentésnek a jelszót QR-kód szimbológiájú szabvány szerinti adatbeviteli módra vonatkozó fő technikai paramétereket tartalmazó, az MNB honlapján közzétett útmutató alapján megképzett formában is tartalmaznia kell."

Végül az MNB elnöke úgy rendelkezett, hogy a szolgáltató a 2022. augusztus 31. napjának helyzetét mutató jelentés előállításával egyidejűleg állítja elő a jelszó-előtagot.