Egyelőre nincs semmilyen pontosabb információ a kormányfő állapotáról, valószínűleg csak a műtét elvégzése után adnak ki közleményt

– mondta Kiss Balázs, az Inforádió szlovákiai tudósítója az Aréna című műsorban, miután merényletet követtek el Robert Fico szlovák kormányfő ellen.

A besztercebányai kórházat lezárták, több kormánytag is ott van már a helyszínen, azonban nem nyilatkoztak a sajtónak.

A merénylőről kiderült, hogy egy 71 éves lévai férfiről van szó, aki legálisan tartott fegyvert. A férfi korábban biztonsági őrként dolgozott, akár életfogytiglant is kaphat a szlovák törvények szerint. Az indítékairól egyelőre többet még nem lehet tudni. 

A kormánypártok és az ellenzék is elítélték a merényletet, Zuzana Čaputová köztársasági elnök is felszólalt az erőszak ellen. Egyes kormánypárti politikusok az ellenzéket és a sajtót okolják a merénylet miatt.

Hírembargót rendeltek el Robert Fico egészségügyi állapotáról, elvették a telefont a kórház dolgozóitól. 

Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő arról beszélt a műsorban, hogy a merénylet helyszínén népszerű a miniszterelnök, ezért nem számolhattak a merénylettel.

Nem zárható ki, hogy egy elmeháborodott ember a támadó, azonban alaposan felkészült, teljesen biztosra ment.

A szakértő szerint kérdés a jövőre nézve, hogy meg szabad-e engedni, hogy egy miniszterelnök ilyen közel menjen az emberekhez, a tanulságokat mindenhol le fogják vonni, rá kell venni a kampányoló politikusokat, hogy távolságot tartsanak az emberektől.  

Véleménye szerint egy golyóálló mellény megmenthette volna a súlyosabb sérülésektől a kormányfőt.

A szakértő az esetről készült videók alapján azt mondta, hogy a testőrök a merénylet után teljesen szabályszerűen jártak el, esélyük sem volt megállítani a merénylőt.

Abban követtek el hibát a hatóságok, hogy fegyverrel valaki a miniszterelnök közelébe kerülhetett.

Egészségügyi kiképzést is kapnak a kormányőrség tagjai, így azonnal ellátásban tudták részesíteni a kormányfőt, amíg el nem juttatták a kórházba.

Kis-Benedek József felhívta rá a figyelmet, hogy Szlovákiában sokkal kevésbé szigorúak a fegyvertartási szabályok, mint például Magyarországon.

Nem véletlenül nem fejre, hanem testre célzott a merénylő, gyakorlott fegyverhasználóként minél nagyobb kárt akart okozni. A biztonsági személyzet dolgát nehezítette, hogy szabadtéren sokkal nehezebb a védelem megszervezése, hiszen nem lehet megszűrni a jelenlévőket.

A szakértő szerint Magyarországon is le kell vonni a tanulságokat, hiszen nálunk is verekedtek már össze kampánygyűléseken.

A szigorításokat azonban nagyon nehéz lesz megvalósítani a politikusok ellenállása miatt.

Golyóálló paravánt is lehetne például használni, de erre az emberek azt mondanák, hogy fél az adott politikus, mivel szeretik érezni a kontaktust azzal, aki közhivatalra pályázik.

Szijjártó Péter: Ki gondolta volna, hogy ilyen durva támadás történhet Közép-Európában?!

A külügyminiszter szerint „sokkoló és megdöbbentő” a Robert Ficót ért merénylet.