Elmarad a buszosok sztrájkja, mivel sikerrel zárultak a tárgyalások a Volánbusz és a Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) között, bár a legfontosabb kérdésekben az egyeztetések még hátra vannak – tájékoztatta a Napi.hu-t az érdekképviselet.

A munkáltató és a szakszervezet megállapodott az egységes üzemanyag-normarendszer bevezetéséről és a munkába járás szabályozásáról.

A jelenlegi egyezséggel a munkavállalók két fontos sztrájkkövetelése is megvalósult, ugyanakkor

a 2021-re, 2022-re és 2023-ra szóló, összesen 15 százalékos béremelést tartalmazó megállapodás felülvizsgálata továbbra is az egyik legfontosabb követelése a buszos szakszervezetnek.

A SZAKSZ és a Volánbusz a már régóta húzódó kollektív munkaügyi vitát a friss megállapodásban foglalt két sztrájkkövetelésről lezártnak tekinti.

megállapodás szerint a Volán vállalja a munkavállalók körülményeinek javítása érdekében, hogy

  • a munkába járás költségtérítését a korábban tervezett bruttó 18 Ft/km helyett bruttó 20 Ft/km összeggel emeli meg, év elejéig visszamenőleg;
  • bevezeti az egységes üzemanyag alapnormát, ám a gazdasági lehetőségeire tekintettel egyelőre fenntartja a 80 százalékos kifizetési korlátot;
  • a szakszervezet vállalja, hogy a Volánbusz idei üzleti tervének elfogadásáig nem kezdeményez és nem hirdet meg sztrájkot.