Magyarország nem fogad el olyan uniós szankciós csomagokat, amelyek veszélyeztetik az ország érdekeit, például az energiabiztonságát - erről beszélt a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szijjártó Péter szerint a nyolc hónapja tartó háború brutálisabb, mint bármikor, miközben az európai gazdaság pedig nehézségekkel küzd. Már az újabb, immár kilencedik szankciós csomag emlegetésére is újabb gázáremelés következett a világpiacon - mondta a politikus, aki szerint jobb lenne végre szembe nézni a szankciós politika hatásaival.

"Az EU következő szankciós csomagja a hírek szerint a nukleáris technológiákra fog vonatkozni. Már több tagállam külügyminisztere is jelezte, hogy támogatni fogja, ez azonban egy újabb vörös vonal Magyarország számára" - közölte a külügyminiszter, hozzátéve, hogy "nem támogatunk semmit, ami Magyarország érdekeivel ellentétes, például veszélyezteti az energiabiztonságot".

Szijjártó közölte, hogy Paks a magyar energiatermelés harmadát biztosítja, a Paks II. beruházás pedig "a rezsicsökkentés vívmányainak megőrzését jelentheti", tehát az újabb szankciók ellentétesek az ország érdekivel. Magyarország elégedett az orosz beszállítókkal, a nukleáris fűtőelemek hosszú távú garanciát jelentenek a magyar energiabiztonság számára - tette hozzá a külügyminiszter.