Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány célja a rokkantsághoz vezető folyamatok, így a vakság megelőzése - mondta a Belügyminisztérium egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára a látás világnapján egy sajtótájékoztatón, amit az MTI idéz.

15 ezernél is többen várnak szürkehályog-műtétre

Tóth László hangsúlyozta, hogy a szem az ember legfontosabb érzékszerve. Aki elveszíti a látását, az rokkanttá válik, segítségre szorul, nem tudja elvégezni a munkáját. Ezért is biztosítják a szürkehályog-műtéteket egynapos ellátással, eszközöket adnak a szemészeti osztályoknak, valamint segítenek megszervezni a szűrővizsgálatokat - sorolta a helyettes államtitkár.

Jelenleg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő nyilvánosan elérhető várólista adatai szerint több mint 15 ezer 300-an várnak szürkehályog-műtétre, ez a leghosszabb várólista. Az átlagos várakozási idő az elmúlt fél évben 63 nap volt, de Észak-Alföldön a 100 napos várakozás sem egyedi eset.

Magyarországon egymilliónál jóval több cukorbeteg él, az érintettek fele semmilyen kezelést nem kap. Ennek egyik leggyakoribb következménye a szemkárosodás. Minél korábban ismernek fel egy betegséget, annál olcsóbb ellátni.

Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatója, a Magyar Szemorvostársaság elnöke arról beszélt észszerű 40-50 éves kor felett rendszeresen részt venni szemészeti szűrővizsgálaton, ugyanis a szembetegségek egy része nem jár azonnali tünetekkel, viszont amikor már jelentős a látásromlás, sokszor visszafordíthatatlan károk keletkeznek.

A leggyakoribb szemészeti betegségek között említette az időskori makuladegenerációt, valamint a diabétesz okozta szemkárosodást. Cukorbetegség miatt évente nagyjából ezren vakulnak meg - ismertette.

A telemedicina és a génterápia sokat segíthet

Nagy Zoltán Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a telemedicina sokat segíthet. A szemfenék az úgynevezett funduskamerákkal vizsgálható, akár optikákban is. A felvételeket interneten egy központba küldik be, ahol megállapítják, szükség van-e gyógyszeres kezelésre, injekcióra vagy sürgős műtétre.

Ha ezt a rendszert jól megszerveznék, akkor 500-600-zal kevesebb ember vakulna meg évente abból az ezerből, aki a cukorbetegség okozta szemkárosodás késői felismerése miatt veszíti el a látását

- emelte ki.

Az országos rendszer kiépítéséhez 7-8 telemedicinális szűrőállomásra lenne szükség, a kiértékelési centrum már működik a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján. A cukorbetegek szemészeti vizsgálatának költsége 2018-ban 3,79 milliárd forint volt.

A telemedicinális szűrőrendszer segítségével ezt 2,5 milliárddal csökkenteni lehetne.

Az igazgató a szemészeti genetikai kezelésekről is beszélt. Azt mondta, hogy nyáron nyitottak egy génterápiás központot, ahol jó eredményt értek el az első páciensnél. Egy retina alá adott speciális gyógyszerrel vissza tudtak állítani nem működő fotoreceptorsejteket, így azok ismét képesek fényt felvenni. A beteg tájékozódása jobbá vált, önállóan tud közlekedni - mondta Nagy Zoltán Zsolt.