A jövő héten folytatódnak az egyeztetések a minimálbér és a garantált bérminimum idei összegéről, ha nem születik egyezség, reálértéken csökken az érintett mintegy egymillió munkavállaló fizetése - írja a Magyar Nemzet. A Munkástanácsok Országos Szövetsége nyitott arra, hogy a minimálbérek négy százalékkal emelkedjenek.

Ez a szakszervezetek közös céljához, az öt százalékhoz képest pár száz forinttal jelent kevesebb kézhez kapott fizetést. Ha nem születik egyezség, akkor az érintett munkavállalók fizetésének értéke az infláció miatt csökken. A négyszázalékos emeléssel reálértéken nőnének a kötelező legkisebb keresetek - mondta a napilapnak Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke.

A formális és informális egyeztetéseken a munkaadók nyitottságot mutattak arra, hogy a három százalék körüli emelési szándékuktól elmozduljanak. Nekik leginkább csak a már megemelt bruttó összeg után fizetendő járulék emelkedésének mértékével kerülne többe az emelés, mivel a minimálbérre bejelentett munkavállalók jelentős része zsebbe kapja jövedelme további részét, feketén - véli Palkovics.

A kötelező legkisebb kereset a négyszázalékos emeléssel bruttó 167 500 forintra nőne, azaz nettó 111 500 forintot kapna kézhez a munkavállaló. Ez 4500 forinttal több, mint a jelenlegi összeg. A garantált bérminimum ezzel emeléssel nettó 4500 forinttal lenne több.