Lisziewicz Julianna szerint az antitest-szám – amit mostanában sokan megméretnek – nem korrelál a védettséggel. Most jelent meg ugyanis egy tanulmány a Nature Medicine magazinban, ami megmutatja, hogy a „neutralizáló antitest”, – nem ennek számát mérik mostanában – ami megakadályozza a vírus bejutását a sejtbe, az korrelál a védettséggel. Minél magasabb ezek száma a vírus vagy az oltás után, annál hosszabban és annál jobban vagyunk védettek – mondta a szakember.

Felesleges tehát méregetni az antitest számot – tette hozzá Lisziewicz. Szerinte a „T sejtes” választ érdemes megnézetni vagy a „neutrális antitest” számot, ha a védettségünkről valós információkat akarunk kapni - olvasható az atv.hu-n.

A Sinopharm vakcina hatásosságával kapcsolatos hírekre reagálva az immunológus azt mondta: a tisztánlátás kapcsán persze számít az, hogy 65 év felettiek körében csak néhány fő esetében tesztelték a kínai vakcinát, azt azonban tudni kell, hogy minden vakcina, tehát nem csak a Sinopharm, az idősebbekben kevésbé működik az immunrendszerük miatt. A kínai vakcina engedélyezése a hatásosság, a biztonság és a minőség függvénye. „A hatásossága rendben van, biztonságos és úgy gondolom, hogy jó minőségű is” –  tette hozzá a szakember.

Nem tudni még, meddig tart a védettség a Covid-oltás után, de az biztos, hogy minél erősebb az immunválasz, annál lassabb lehet a védettségi idő csökkenése – mondta a szakember. Amelyik vakcina erősebb immunválaszt produkál, az tovább ad védettséget. Ez ugyanakkor visszafelé nem feltétlenül igaz, hogy akinek meg sem kottyant az oltás, annak rossz az immunválasza, így kevésbé védett. Erre ugyanis nincsenek adatok – tette hozzá Lisziewicz Julianna.

A kínai Sinopharm oltás után több embernél nem indul be (vagy csak minimális, határérték közeli) az antitesttermelés, így nem alakul ki bennük megfelelő immunitás - írták levelükben az érintettek, amit a döntéshozóknak is elküldtek, és segítséget kértek.